Zahtjev mu je odbijen
15

Trump vršio pritisak na guvernera Georgije da pomogne u poništavanju Bidenove pobjede

A. B.
Trump je zatražio reviziju potpisa glasačkih listića u odsustvu (Foto: EPA-EFE)
Trump je zatražio reviziju potpisa glasačkih listića u odsustvu (Foto: EPA-EFE)
Odlazeći američki predsjednik Donald Trump je u subotu nazvao guvernera Georgije Briana Kempa, vršeći pritisak na njega da uvjeri državne zakonodavce da ponište pobjedu novoizabranog predsjednika Joea Bidena u ovoj saveznoj državi.

Trump je zatražio od Kempa da sazove posebnu sjednicu i uvjeri državne zakonodavce da odaberu elektore koji će ga podržati. Također je zatražio od ovog republičkog guvernera da naredi reviziju potpisa glasačkih listića u odsustvu.

Kemp je objasnio da nema ovlasti narediti takvu reviziju te je odbio zahtjev za sazivanje posebne sjednice, kazao je izvor upoznat s navedenom situacijom za CNN.

Bijela kuća je odbila komentarisati ove navode, međutim, čini se da je Trump u Twitteru jednim dijelom priznao ovakve tvrdnje nakon što je napisao da poziva guvernera Georgije Kempa i državnog sekretara Brada Raffenspergera na reviziju potpisa glasačkih listića u odsutnosti, dok je istovremeno iznosio lažne, odnosno, obmanjujuće tvrdnje o tom potencijalnom procesu.

Guverner Kemp se također na Twitteru oglasio navodeći da je već "tri puta javno pozivao na reviziju potpisa" što zapravo ukazuje na to da je Trump već nekoliko puta insistirao na tome da se pozove zasebna sjednica zakonodavnog tijela Georgije.

Trump je inače i ranije javno forsirao Kempa i Raffenspergera da ponište izborne rezultate, međutim, ti zahtjevi su odbijeni.

Ovakav poziv Kemu je jedan od posljednjih pokušaja da se Trump umiješa u rezultate ovogodišnjih izbora, a uslijedio je nekoliko sati prije njegove posjete Georgiji u znak podrške republikancima Davidu Perdueu i Kellyju Loeffleru uoči drugog kruga izbora za parlament u januaru.

Glasnogovornik guvernera Cody Hall je potvrdio da je Trump razgovarao s Kempom, ali samo navodno kako bi izrazio saučešće zbog smrti jednog od mlađeg člana osoblja Loefflerove kampanje.

Glasnogovornik Hall je ranije ove sedmice rekao, nakon Trumpovog zahtjeva da se interveniše u izbornom procesu da "zakon Georgije zabranjuje guverneru da se miješa u izbore".

"Državni sekretar, koji je izabrani ustavni službenik, ima nadzor nad izborima koji se ne mogu nadjačati izvršnom naredbom. Kako je guverner više puta rekao, nastavit će slijediti zakon i poticati državnog sekretara da poduzme razumne korake, uključujući uzorak revizije potpisa, kako bi vratio povherenje i riješio ozbiljna pitanja koja su pokrenuta", dodao je Hall.

Mnogi izborni službenici GOP-a (republikanske stranke) povukli su se pred Trumpovom tvrdnjom o prevari u Georgiji uprkos navaljivanju njihovog stranačkog lidera.

Biden je osvojio Georgiju s više od 12.000 glasova, postajući prvi demokratski kandidat za predsjednika koji je osvojio republikansku državu nakon skoro tri decenije.

Kemp je potvrdio rezultate Bidenove pobjede 20. novembra, nakon revizije širom države, koja je uključivala prebrojavanje gotovo pet miliona glasačkih listića.

Zbog svega navedenog Trump je u nedavnom televizijskom intervjuu kazao da se stidi što je podržavao guvernera Kempa.