Svijet
5

Trump u slučaju da postane predsjednik: Volio bih razgovarati s liderom Sjeverne Koreje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump je kazao kako je voljan razgovarati s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u nuklearnom programu kojeg razvija.

"Vrlo rado bih razgovarao s njim, ne vidim problem u tome", izjavio je kontroverzni Trump. Jasno je da bi takav sastanak izazvao značajne promjene u američkoj vanjskoj politici.

Takvu izjavu Trumpa Hillary Clinton je ocijenila "bizarnom fascinacijom stranim moćnicima", ističući da planovi Trumpa za vanjsku politiku nemaju smisla.

Donald Trump bi čak i prije predsjedničkih izbora u novembru mogao posjetiti Veliku Britaniju, sanzaje BBC, a to bi se moglo dogoditi kada zvanično bude imenovan za republikanskog predsjedničkog kandidata na konvenciji u julu.

Nedavno je kontroverzni Trump izjavio da SAD možda neće imati dobre odnose sa Velikom Britanijom. S druge strane premijer Velike Britanije David Cameron i novi gradonačelnik Londona Sadiq Khan oštor su kritikovali prethodne Trumpove izjave da se muslimanima zabrani dolazak u SAD.