Svijet
0

Trump pozvao Netanyahua da malo "pričeka" sa daljnjom gradnjom naselja

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik SAD Donald Trump rekao je tokom susreta sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom da će biti zadovoljan sa bilo kakvim rješenjem u vezi sa odnosima Izraela i Palestinaca sa kojim će se složiti obje strane.

Trump i Netanyahu potvrdili su dobre odnose dvije države na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je organizovana nakon sastanka u Bijeloj kući.

Netanyahu je izjavio da suština problema između Izraelaca i Palestinaca nije izgradnja jevrejskih naselja nego to što Palestinci ne priznaju Izraelu pravo na postojanje u bilo kojim granicama.

"Rješenje sukoba ova dva naroda može doći samo uz priznanje prava Izraela na postojanje i uz potpunu bezbjednosnu izraelsku kontrolu kompletne teritorije", dodao je premijer.

Trump je u vezi sa odnosima Izraela i Palestinaca rekao da će biti zadovoljan sa bilo kakvim rješenjem sa kojim će se složiti obje strane.

Na poziv novinara da komentariše rast antisemitizma u Americi uz navod da je to možda uzrokovano Trumpovom retorikom, Netanyahu je rekao da poznaje predsjednika Trumpa veoma dugo, kao i njegovu porodicu i radni tim".

"Vjerujte mi da ne postoji veći prijatelj Izraela i javrejskog naroda od Donalda Trumpa", naglasio je Netanyahu.

Trump je pozvao da Izraelci "malo pričekaju" sa daljnjom izgradnjom naselja na okupiranim teritorijama.