Lagao sudu
34

Trump i advokat moraju platiti milion dolara zbog neozbiljne tužbe protiv Hillary Clinton

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Savezni sudija je naredio Donaldu Trampu i jednom od njegovih advokata da zajedno plate skoro milion dolara kazne zbog vođenja neozbiljne tužbe.

U optužnici u kojoj su Hillary Clinton, Demokratski nacionalni komitet i drugi navodni neprijatelji bivšeg predsednika bili uključeni u reketiranje i smišljanje ogromne zavere protiv njega.

Tužba je odbačena u septembru, a Trumpu je naloženo da plati desetine hiljada u novembru nakon što je jedan optuženih tražio sankcije. Najnovija naredba uslijedila je nakon što je grupa preostalih optuženih, uključujući Clinton, podnijela poseban zahtjev za sankcije.

Kraj tužbe označava najnoviji pravni neuspjeh za Trumpa dok se bori s nizom građanskih i krivičnih istraga, uključujući istragu o njegovom zadržavanju osjetljivih dokumenata, dok su neki od njegovih advokata i sami pod nadzorom zbog ponašanja u tim slučajevima.

U oštroj presudi, sudac američkog okružnog suda Donald Middlebrooks okrivio je Trumpa i njegovu glavnu advokaticu Alinu Habbu zbog zloupotrebe pravnog sistema pokretanjem tužbe koja je podstakla njegove političke pritužbe zbog istrage o Rusiji 2017. godine koristeći argumente prepune dezinformacija i grešaka.

"Suočeni smo sa tužbom koja nikada nije smjela biti pokrenuta, koja je bila potpuno neozbiljna, kako činjenično tako i pravno, i koja je pokrenuta u lošoj namjeri u nepropisnu svrhu", napisao je Middlebrooks u nalogu na 46 stranica kojim se izriču sankcije od 937.989,39 dolara protiv Trump i Haba.

U tužbi, koju je Trump prvobitno podnio u martu 2022., navodi se da su se Clinton i Demokratski nacionalni komitet udružili s visokim zvaničnicima FBI-ja i drugima prije izbora 2016. godine kako bi izmislili veze između Trumpove kampanje i Rusije kako bi ga politički oštetili.

Ali Middlebrooks je odbacio slučaj nakon što je otkrio da je Trump učestvovao u kratkom izjašnjavanju koje je predstavljalo ometanje pravde i koje je uključivalo navode za koje se zna da su lažni. Utvrđeno je da su njegovi pravni argumenti, uključujući reketiranje i zavjeru, neutemeljeni.

Sudac je, na primjer, primijetio da su Trumpove tvrdnje da je bivši direktor FBI-ja James Comey bio u zavjeri s Clintonom kako bi ga krivično gonio bile pogrešne budući da Trump nikada nije procesuiran dok je takva zavjera bila nevjerovatna jer je Comey vjerovatno oštetio Clintoninu kampanju 2016. godine ponovnim otvaranjem istrage o njenim e-mailovima.