SAD vrše pritisak
4

Trump će pooštriti sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog programa

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
SAD se pripremaju za pooštravanje sankcija Sjevernoj koreji, kao i za diplomatske korake čiji je cilj izvršiti dodatni pritisak na ovu zemlju kako bi okončala svoj nuklearni program i razvoj projektila.

Američki predsjednik Donald Trump ima novu strategiju, koja je objavljena nakon specijalnog brifinga za svih 100 senatora.

Ranije je vojni komandant na Pacifiku opravdavao slanje naprednog raketnog odbrambenog sistema u Južnu Koreju, a tenzije se povećavaju jer Sjeverna Koreja planira nova testiranja svog oružja.

"SAD traže stabilnost i mirnu denuklearizaciju korejskog poluotoka. Otvoreni smo za pregovore koji vode do ostvarenja cilja, ali smo i spremni da branimo sebe i naše saveznike. Predsjednikov pritisak ima za cilj da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila, a to namjerava postići pooštravanjem sankcija i diplomatskim mjerama sa našim saveznicima i regionalnim partnerima", stoji u zajedničkoj izjavi državnog sekretara Rexa Tillersona, sekretara ministarstva odbrane Jima Mattisa i direktora Nacionalne obavještajne službe Dana Coatsa.

SAD su već nametnule značajne sankcije Sjevernoj Koreji, uključujući zabranu trgovine i stavljanje na crnu listu svakoga ko sarađuje sa ovom zemljom. Šta donose nove sankcije, zasad nije poznato.