Ne žele proteste
0

Tripoli zaprijetio prekidom saradanje sa EU

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Libija je zaprijetila EU da će prekinuti saradnju u suzbijanju ilegalne imigracije u Evropu, ukoliko Brisel nastavi da podržava prodemokratske proteste u zemlji, saopšteno je iz EU.

"Mađarski ambasador pozvan je u Libiju u četvrtak i rečeno mu je da će Libija prekinuti saradnju sa EU o imigracionim pitanjima ukoliko EU nastavi da podržava prodemokratske proteste u toj zemlji", rekao je portparol mađarskog predsjedavanja blokom.

Mađarska predsjedava EU do juna ove godine.
	
Libijske vlasti izrazile su nezadovoljstvo nakon apela koji je šef EU za spoljne poslove Catherine Ashton uputila u srijedu Tripoliju da dozvoli slobodu izražavanja i da sasluša demonstrante.

U međuvremenu, organizacija za ljudska prava Human rights watch (HRW) procjenjuje da je u nasilju u Libiji, tokom nekoliko proteklih dana, ubijene najmanje 170 osoba, prenosi mreža BBC. 

U izvještajima koji stižu iz Libije govori se i o konfrontaciji demonstranata i snaga bezbjednosti u jednom broju drugih gradova u zemlji, ali se ne znaju detalji budući da novinarima nije dopušteno da putuju izvan glavnog grada Tripolija. 

Libijska državna televizija emitovala je snimke spaljenih i opljačkanih zgrada iz grada Al Bajde ali nije jasno kada je emitovani video materijal snimljen. 
Jedan od stanovnika drugog libijskog grada Tobruka rekao je da se u centru grada nalaze hiljade demonstranata. 

Vladini protivnici tvrde da su vlasti bez oklijevanja onemogućile njihove pokušaje da demonstracije održe i u Tripoliju koji je i najjače uporište libijskog lidera Muamera el Gadafija koji zemljom upravlja više od 40 godina. 

Libijska vlada je demonstracije nazvala aktom sabotaže i optužila strane elemente za pokušaj potkopavanja libijske stabilnosti. 

Agencija Reuters je javila da je 50 libijskih vjerskih velikodostojnika pozvalo snage bezbjednosti da prekinu sa nasiljem. 

Vjerski lideri su pozvali oružane snage da obustave, kako su rekli, masakr njihove braće i sestara.