Svijet
0

SAD povlači diplomatsko osoblje iz Libije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države naredile su povlačenje iz Libije svom diplomatskom osoblju koje nije najnužnije, a članovima obitelji osoblja veleposlanstva preporučeno je da napuste tu sjevernoafričku zemlju koju već danima potresaju protuvladini nemiri, objavio je u ponedjeljak State Department.

"Protesti su se u više navrata pretvorili u nasilne sukobe između snaga sigurnosti i demonstranata, što je rezultiralo ozljedama i mrtvima", navodi State Department u saopćenju, upozoravajući da je idućih dana moguće novo nasilje i pljačke.

Sjedinjene Države najoštrije su osudile nasilje u Libiji. Američka vlada raspolaže s nizom vjerodostojnih izvješća prema kojima je broj mrtvih i ranjenih premašio nekoliko stotina, rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, ističući kako je Washington oštro protestirao zbog upotrebe sile i žrtava, koje su mahom bili građani što su mirno protestirali.

Libijska je strana u više navrata naglašavala da je odlučna zaštititi prava demonstranata i Washington poziva Tripoli da poštuje ta obećanja, rekao je Crowley. On je također istakao da su stvarni razmjeri nasilja u Libiji nepoznati, jer vlada te zemlje zabranjuje ulaz stranim novinarima i organizacijama koje prate poštivanje ljudskih prava.

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice izjavila je u nedjeljnom intervjuu za TV mrežu NBC da "žeđ za promjenom i reformama neće nestati" te da vlade na Bliskom istoku trebaju poštovati želje svojih građana. Ona je posebno pozvala na prestanak nasilja u Libiji.

Rice je upozorila da je sadašnje stanje u arapskim državama neodrživo na duži rok, sa zatvorenim političkim sustavima koji uz visoku nezaposlenost unose nestabilnost u temelje društva. Odbacila je kritike da je američka politika u regiji nedosljedna. "Pozivamo te zemlje na reforme, ali isto tako s mnogima od njih imamo savezničke odnose", rekla je američka veleposlanica pri UN-u.

Režim libijskog vođe Moamera Gadafija u ponedjeljak pokazuje sve više znakova urušavanja, uz navodne desetke ubijenih u protestima u glavnom gradu. Nakon šest dana pobuna je stigla do glavnog grada Tripolija u ponedjeljak ujutro, uz izvještaji o zapaljenim zgradama, pljački u nekim četvrtima, te o pucanju iz vojnih helikoptera na demonstrante, izvještavaju američki mediji.

U drugom najvećem libijskom gradu Bengaziju protuvladini prosvjednici slave na ulicama, uza sve više izvještaja da je grad pod njihovim nadzorom.

Opozicijski čelnik u egzilu Faiz Jibril, izjavio je da su mu njegovi kontakti unutar Libije rekli da je istočna Libija oslobođena od progadafijevskih snaga. Kazao je kako su helikopteri mitraljirali demonstrante u Tripoliju, gdje se se tisuće njih okupile na središnjem Zelenom trgu. Vojska je također izvela zračne napade na prosvjednike koji su hodali od Misruata, grada u kojem su preuzeli nadzor, prema Tripoliju, kazao je Jibril.

Gadafijev sin i nasljednik Saif al-Islam Gadafi u ponedjeljak je u jednosatnom televizijskom govoru zaprijetio da će Libija pasti u anarhiju ako njegov otac bude svrgnut.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon održao "opsežan razgovor" s Gadafijem i naglasio da se nasilje "mora odmah zaustaviti", objavio je UN u saopćenju. Veleposlanici Libije pri UN-u pozvali su Gadafija da odstupi i svrstali se uz opozicijske snage.

Većina plemenskih vođa u Libiji izjasnila se protiv Gadafija, dok je sve više izvještaja da vojne postrojbe prelaze na stranu opozicije. Izviješteno je i o visokim libijskim dužnosnicima koji su podijeli ostavke, bijesni zbog ubojstava koje su počinile snage sigurnosti, prenosi The Washington Post.

Ali al-Essawi, libijski veleposlanik u Indiji, podnio je ostavku na svoju dužnost u ponedjeljak i pozvao Gadafija da ostupi. On je također optužio režim za dovođenje stranih plaćenika protiv demonstranata. Prema organizaciji Human Rights Watch, do ponedjeljka je u pobuni u Libiji ubijene su najmanje 233 osobe, od kojih većina u Bengaziju.