Snažna osuda
0

SAD poziva Libiju da zaustavi "neprihvatljivo krvoproliće"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države u ponedjeljak su se pridružile međunarodnoj zajednici "snažno osuđujući nasilje u Libiji" i pozivajući vladu pukovnika Moamera Gadafija u Tripoliju da "zaustavi neprihvatljivo krvoproliće", u kojem je u proteklih sedmicu dana prema nepotvrđenim podacima ubijeno više stotina ljudi.

"Svijet promatra situaciju u Libiji s uznemirenošću. Pridružujemo se međunarodnoj zajednici u snažnoj osudi nasilja u Libiji. Naše misli i molitve su sa onima čiji su životi izgubljeni i s njihovim najbližima", navodi se u izjavi državne tajnice Hillary Clinton koju je objavio State Department.

"Vlada Libije ima odgovornost poštovati univerzalna prava svojih ljudi, uključujući i pravo na slobodu izražavanja i okupljanja. Sada je vrijeme da se zaustavi ovo neprihvatljivo krvoproliće. Surađujemo s prijateljima i partnerima diljem svijeta kako bismo hitno prenijeli ovu poruku libijskoj vladi", naglasila je Clinton.

SAD je u ponedjeljak naredio povlačenje dijela svog diplomatskog osoblja iz Libije, kao i članova obitelji diplomata, očekujući nastavak nasilja na ulicama libijskih gradova.

U protestima u Tripoliju u ponedjeljak je, prema posljednjim izvještajima, ubijeno oko 60 ljudi, a Jordanci koji su pobjegli iz Libije govore o strašnom "krvoproliću", o nizu zapaljenih automobila i trgovina, te o navodnim plaćenicima koji izgledaju kao da su iz drugih afričkih država.

Demonstranti su tokom dana pozivali na okupljanje na središnjem Zelenom trgu i ispred Gadafijeve rezidencije, a svjedoci iz različitih gradskih četvrti opisali su prizore zastrašivanja: helikoptere koji nadlijeću iznad glavnog bulevara uz more te progadafijevske naoružane skupine koje pucaju iz jurećih automobila kako bi zastrašile stanovnike.

U večernjim satima vojni zrakoplovi su nadlijetali Tripoli a snajperisti su zauzeli položaje na krovovima zgrada, očito kako bi zaustavili ljude izvan grada da se pridruže protestima, izjavio je Muhamed Abdul Malek, opozicijski aktivist iz Londona koji je u kontaktu sa stanovnicima.

Komunikacije u Tripoliju su prekinute a stanovnike se ne može nazvati izvan zemlje. Zatvorene su škole i trgovine a u ponedjeljak je radilo samo nekoliko pekara. Državna televizija prikazuje pro-Gadafijeve prosvjednike na Zelenom trgu kako mašu palminim granama i drže Gadafijeve slike.

Erupcija nasilja u glavnom gradu uslijedila je nakon sedam dana protesta i krvavih sukoba u gradovima istočnog dijele Libije, posebno u Bengaziju, u kojem su demonstranti u ponedjeljak preuzeli nadzor.

Demonstranti su osvojili glavni centar snaga sigurnosti u Bengaziju, koji se naziva Katiba, gdje su se domogli velikih količina oružja, izvještavaju američki mediji. Kada su prodrli u centar, u njemu su našli 13 pripadnika snaga sigurnosti vezanih lisicama, prostrijeljenih u potiljak i zapaljenih, navodi se u izvještajima, uz iznošenje pretpostavke da su oni odbili pucati na građane u protestima.

Slaveći pobjedu u Bengaziju, demonstranti su u ponedjeljak na glavnoj sudskoj zgradi u gradu i tenkovima koje su osvojili razvili zastavu stare kraljevine koju je 1969. Gadafi srušio vojnim udarom.

Nakon relativno popustljivog držanja policije i vojske u Tunisu i Egiptu, čiji su režimi srušeni u prodemokratskim protestima, Gadafijeve snage sigurnosti nastoje pobunu ugušiti u krvi, a do ponedjeljka su ubijene najmanje 233 osobe, prema podacima Human Rights Watcha, organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku.

Druge organizacije za zaštitu ljudskih prava, prenosi Hina, broj ubijenih u nemirima procjenjuju na 300 do 400.