Protesti sve nasilniji
0

Gore zgrade državnih institucija u Tripoliju

SRNA
U Tripoliju su zapaljene zgrade Vlade i još nekoliko državnih institucija, dok se nasilni protesti šire ulicama libijskih gradova.

Očevici su izjavili da je zapaljeno nekoliko zgrada državnih institucija, uključujući kancelarije Vlade i policijske stanice.

Nešto ranije je sin predsjednika Libije Moammara el Gaddafija Sayf al-Islam upozorio u televizijskom obraćanju libijskoj javnosti na mogućnost izbijanja građanskog rata nakon što su se antivladini protesti proširili i na prijestonicu Tripoli. 

"Libija je na raskršću. Ukoliko se danas ne usaglasimo sa reformama, nećemo samo žaliti dosadašnje 84 žrtve, već će hiljade ljudi stradati, a rijeke krvi poteći će Libijom", rekao je on.

Nemiri, koji su najteži u toku 40-godišnje vladavine Gaddafija, započeli su nizom protesta inspirisanih sličnim dešavanjima u Egiptu i Tunisu, ali su naišli na oštre represalije vlasti.

Drugi po veličini libijski grad - Benghazi, nakon četvorodnevnih nemira, uglavnom je pod kontrolom demonstranata. Prema nepotvrđenim izvještajima, jedan od generala vojske prebjegao je na stranu opozicije.

 Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hman Rights Watch" saopštila je da su u nasilju tokom demonstracija, koje se u Libiji održavaju protiv vlade Gaddafija, do sada poginula najmanje 233 lica, od kojih 60 u Benghaziju samo tokom jučerašnjeg dana.