Svijet
5

Trideset miliona djevojčica i žena ugroženo običajima sakaćenja genitalija

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 30 miliona djevojčica je u opasnosti da budu podvrgnute sakaćenju ženskih genitalija u narednih deset godina, pokazala je studija UNICEF-a.

U svijetu danas živi 125 miliona djevojčica i žena koje su prošle ovu brutalnu proceduru, iako je sve više otpora prema takvim običajima u zemljama u kojima se oni praktikuju. Ritual se prakticira u nekim afričkim zemljama, na Bliskom istoku te u dijelovima Azije, u uvjerenju da se tako štiti nevinost žena, piše BBC.

Ujedinjeni narodi sugerišu da zakonodavstvo nije dovoljno protiv ove pošasti, već je potrebno aktivnije djelovati kako bi se takvi slučajevi sveli na minimum i potpuno iskorijenili. UNICEF-ova studija koja je obuhvatila podatke u posljednjih 20 godina pokazala je da je trend sakaćenja ženskih genitalija, poznat kao obrezivanje žena, u padu, ali je i dalje veliki broj djevojčica i žena ugrožen, a spominje se brojka od oko 30 miliona.

Ljekari ističu kako je obrezivanje žena veoma opasno i rizično, jer može dovesti do ozbiljnog krvarenja, problema sa mokrenjem, neplodnosti itd.