Svijet
265

Samoubistvo je jedini izlaz prisilno udatih žena u Afganistanu

SRNA
Mlade žene u Afganistanu, koje kao djevojčice udaju protiv njihove volje, najčešće izlaz iz prisilnog braka traže u samoubistvu.

Najnovije istraživanje koje je u Afganistanu sproveo bivši zamjenik ministra zdravlja pokazalo je da na svakih 100.000 žena, njih pet sebi oduzme život. Najčešći razlog za to je očaj zbog prisilnog braka.

Prema istom istraživanju, više od 1,8 miliona žena u Afganistanu pati od depresije, budući da nasilje nad ženama i izrazita ograničenja u porodici izazivaju izuzetan psihički pritisak.

Prema jednom izvještaju UN, više od 80 posto vjenčanja u Afganistanu dogovoreno je bez pristanka mlade, a u više od polovine slučajeva mlada ima manje od 16 godina - piše "Deutsche Welle".

Specijalista sa psihijatrijske klinike u afganistanskoj pokrajini Balk Mohammed Ashraf Ravan kaže da djevojčice, koje udaju protiv njihove volje i na koje je vršen veliki pritisak, po pravilu pate od psihičkih teškoća i depresije, što ponekad vodi do samoubistva.

Ginekolog Monika Hauser, koja je osnovala organizaciju za zaštitu ženskih prava "Medika mondiale", podsjeća na saopćenje Instituta za izvještavanje o ratu i miru iz 2009. godine da je broj slučajeva samospaljivanja kod mladih žena, samo u gradu Heratu, porastao za 50 posto.

Prema islamskom pravu, objašnjava Hauser, mlada i mladoženja moraju pristati na vjenčanje da bi ono bilo važeće.

U Afganistanu vlada tradicija po kojoj roditelji odlučuju o sudbini svojih kćeri, pa tako i o tome za koga će se one udati.

"Rijedak je slučaj da se kćerima dopušta da same odlučuju o svojoj sudbini dok većina mladića smije samostalno da odluči hoće li prihvatiti ili odbiti izbor svojih roditelja", kaže Hauser.

Tri godine star dokument pod imenom "Dekret o uklanjanju nasilja nad ženama" koji bi trebalo da štiti prava žena, još nije izglasan u parlamentu.

Iako su prema afganistanskom ustavu muškarci i žene ravnopravni pred zakonom, prava žena važe samo na papiru, kaže Monika Hauser.