{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od trećine žena u svijetu su žrtve nasilja

21.6.2013. u 15:38
7
40
Više od trećine žena u svijetu su žrtve nasilja
7
Više od trećine žena u svijetu su žrtve nasilja
Više od trećine žena širom svijeta, čak 35,6 posto, pretrpjelo je neku vrstu fizičkog ili seksualnog nasilja tokom života, obično od svog muškog partnera, otkriveno je u prvom sveobuhvatnom istraživanju te vrste, koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Istraživanje je otkrilo šokantne razmjere napada muškaraca na žene s kojima žive. Čak 30 posto žena su napali njihovi partneri, a 38 posto ubijenih žena ubili su njihovi intimni partneri.

"Ova otkrića šalju snažnu poruku da je nasilje nad ženama svjetski zdravstveni problem sa razmjerama epidemije. Svjetski zdravstveni sistemi mogu i moraju učiniti više za žene koje su pretrpjele nasilje", izjavila je Margaret Chan, generalna direktorica WHO-a.

Najviši nivo nasilja nad ženama je u Africi, gdje je gotovo polovina žena pretrpjela fizičko ili seksualno nasilje. U evropskim zemljama niskih i srednjih primanja 27,2 posto žena su bile žrtve nasilja. Bogate nacije nisu obavezno sigurnije za žene. Trećina žena u zemljama sa visokim primanjima pretrpjela je neki oblik nasilja.

Od žena žrtava nasilja, čak 42 posto završi sa povredama kojima može biti potreban medicinski tretman. To je, sudeći prema istraživanju, često prva prilika da se otkrije kućno nasilje, a ženama ponudi pomoć.
Nasilje ima veliki utjecaj na zdravlje žena. Neke dospiju u bolnicu sa slomljenim kostima, dok druge pretrpe komplikacije u trudnoći, pa čak i mentalno obole.

"Prvi put smo uporedili podatke iz cijelog svijeta o fizičkom i seksualnom nasilju nad ženama i utjecaj tog nasilja na zdravlje", izjavila je Claudia Garcia-Moreno, specijalistica WHO-a za rodna i repruduktivna prava, seksualno zdravlje i adolescenciju te jedna od istraživača.

Utjecaj nasilja na zdravlje žena uključuje HIV i druge spolno prenosive infekcije, depresiju, alkoholizam, neželjenu trudnoću i rađanje beba ispodprosječne težine.

Iako stopa nasilja varira od države do države, Garcia-Moreno navodi da je u svakoj regiji u kojoj su istraživali, ona neprihvatljivo visoka.

Nove političke i kliničke smjernice WHO-a preporučuju obuku medicinskog osoblja u prepoznavanju kućnog nasilja i seksualnih napada, ali isključuju generalno prikazivanje i zapitkivanje svake žene koja dođe na kliniku je li bila žrtva nasilja.

"Ipak, ukoliko vidite ženu koja više puta dolazi sa sumnjivim povredama, naravno da ćete je pitati o kućnom nasilju", kaže Garcia-Moreno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: