BiH
26

Svaka četvrta žena u BiH je žrtva nasilja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svaka četvrta žena u Bosni i Hercegovina žrtva je nasilja, a svaka deseta je to doživjela u posljednjih godinu dana, rezultati su Studije rasprostranjenosti nasilja nad ženama provedene na uzorku od 3.300 domaćinstava sa područja BiH, a koja je prezentirana u Sarajevu.

Studiju, prvu ove vrste, proveli su Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Gender centar Vlade FBiH, Gender centar Vlade RS-a, UNFPA i UN Women, u suradnji s Agencijom za statistiku BiH, Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku.

Provedena studija bit će iskorištena kao resurs za bliže definiranje ovog specifičnog problema te kreiranje informiranih, relevantnih i ciljanih politika prevencije nasilja nad ženama, podršku pomoći žrtvama nasilja, procesuiranje počinitelja, kao i osiguranje reparacije oštećenima.

"Pokazatelji su onakvi kakve smo i očekivali i ukazuju na veličinu i rasprostranjenost problema nasilja nad ženama. Dobili smo mnogo parametara koji se mogu iskoristiti i koji će nam omogućiti da na efikasniji i bolji način izrađujemo strategije. Uskoro planiramo raditi strategiju na osnovu potpisane Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju svih vidova nasilja nad ženama", kazala je u izjavi za Agenciju Fena direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Dodala je da su zakonski okviri o ovom pitanju u BiH dobri te da sve političke opcije i institucije u BiH podržavaju nultu toleranciju spram nasilja nad ženama.

"Nažalost, naše društvo ima toleranciju na nasilno rješavanje konflikata", istakla je Filipović-Hadžiabdić.

Direktorica UNFP-a za BiH, Kosovo, Makedoniju i Srbiju Doina Bologa istakla je da njena organizacija aktivno radi na suzbijanju nasilja nad ženama, a radi omogućavanja dostojanstvenog života žena.

"Mi pitanje rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama promatramo i iz ugla reproduktivnih prava jer je dokazano da nasilje u porodici i seksualno nasilje nad ženama nisu problemi koji utiču samo na njih direktno već i na cjelokupno društvo gdje ostavljaju trajne posljedice", rekla je Bologa.

Dodala je da su mnoga istraživanja provedena u svijetu pokazala da troškovi koji proizilaze iz nasilja u porodici, odnosno, nasilja nad ženama, prevazilaze troškove liječenja nekih malignih oboljenja.

"Nadam se da će inicijative koje su započete biti uključene u zakonodavstvo na svim nivoima u državi", zaključila je Bologa.