Predstavio se kao talibanski vođa
0

Trgovac prevario britansku obavještajnu službu MI6

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bitansku obavještajnu službu MI6 prevario je čovjek koji se predstavljao kao talibanski vođa.

Tokom prijevare koju je otkrio The New York Times, agenti MI6 bili su uvjereni da surađuju s talibanskim vođom koji je trebao sudjelovati u mirovnim pregovorima s afganistanskom vladom. Prevarantu su isplatili stotine hiljada dolara jer su mislili da ima ovlasti da u ime pobunjenika pregovara s američkim i afganistanskim dužnosnicima.

  • Britanska obavještajna služba pokazala se naivna, a mi smo naše snove zamijenili za stvarnost, izjavio je visoki afganistanski dužnosnik.

MI6 mislio je da pregovore vodi s Ahtarom Muhamedom Mansurom, bivšim ministrom u talibanskoj vladi i pomoćnikom mule Omara te ga je više puta pozivao u Kabul. Iako postoje tvrdnje da su se sastali i s predsjednikom Hamidom Karzajem, on je to negirao.

General David Petraeus, američki zapovjednik u Aganistanu rekao je kako se od početka sumnjalo da prevarant manipulira afganistanskim čelnicima, a sumnje su na kraju bile opravdane. Dodao je kako je u posljednjim mjesecima bilo više pokušaja otvaranja od strane talibanskih čelnika, ali da je sve još u začecima.

Lažni talibanski vođa za kojeg se ispostavilo da je trgovac iz pakistanskog grada Quete u tri je navrata razgovarao s čelnicima NATO-a i Afganistana, prema izjavama tih čelnika. Mula Omar demantirao je informaciju o sudjelovanju talibana u mirovnim pregovorima, prenosi u petak Hina.