New York Times
0

Lažni talibanski pregovarač pregovarao sa afganistanskim vlastima

FENA
Hamid Karzai
Hamid Karzai
Mjesecima su tajni pregovori između vlade u Kabulu i talibana ohrabrivali nade u okončanje devetogodišnjeg rata u Afganistanu, da bi se ispostavilo kako glavni pregovarač talibanske strane uopće nije osoba za koju se predstavlja, piše The New York Times.

Očekivanje da će pregovori donijeti neki rezultat bilo je zasnovano, bar, na tome što je u njih bio uključen jedan od lidera pobunjenika mula Akhtar Muhammad Mansour, ali se ispostavilo da pregovarač nije ta osoba.

"To nije on, a dali smo mu puno para", izjavio je jedan zapadni diplomat koji je bio direktno uključen u te pregovore. Rekao je da su lažnom Mansouru na početku dali značajnu sumu novca da bi sudjelovao u pregovorima i pomogao druge uvjeriti da se uključe.

Američki dužnosnici su potvrdili da su digli ruke od očekivanja ne samo da je taj čovjek Mansour, nego da uopće ima veze s liderima talibana. NATO i afganistanski dužnosnici kažu da su imali tri sastanka s tim muškarcem koji je dolazio iz Pakistana.

U jednoj epizodi, koja kao da je prepisana iz špijunskih romana, dužnosnici SAD-a i vlade u Kabulu su, uz pomoć NATO-a, s njim su vodili razgovore na visokoj razini.

Lažni lider talibana se čak susreo s predsjednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu, gdje je dovezen letjelicom NATO-a i odsjeo u predsjedničkoj palači, kažu isti dužnosnici.

Većinu lidera talibana, koje uglavnom čine jedva pismeni klerici sa sela, američki, afganistanski i NATO dužnosnici nisu imali prilike da osobno vide.

Američki dužnosnici kažu da su od početka bili skeptični u vezi s identitetom muškarca koji se predstavljao kao mula Mansour, koji je po nekima drugi po rangu među talibanima, odmah iza mule Mohameda Omara.

Ozbiljne sumnje pojavile su se nakon trećeg susreta, održanog u Kandaharu, kada je čovjek, koji je ranije poznavao Mansoura, rekao da ne prepoznaje osobu s druge strane stola, kaže jedan afganistanski dužnosnik.

Dok Afganistanci kažu kako još postoji nada da će se on vratiti, zapadni dužnosnici su zaključili da to nije Mansour. Kako su Amerikanci donijeli takav konačan zaključak, nije poznato, piše New York Times.

Naravno, još se može samo nagađati o identitetu toga čovjeka. Neki misle da je to usamljeni prevarant koji se želi obogatiti, drugi smatraju da se možda radi o talibanskom agentu, a neki misle da bi to mogao biti agent pakistanske tajne službe koja već dugo igra dvostruku igru u Afganistanu.

Kakav god bio njegov identitet, jedan visoki dužnosnik vlade u Kabulu kaže da su pregovori s njime izgledali zaista stvarni. Talibanski lideri se službeno drže stava da nema pregovora dok se strane trupe ne povuku iz Afganistana.