New York Times
0

Pregovori s talibanima na visokom nivou

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pregovori o okončanju rata u Afganistanu vode se licem u lice s nekim od najviše rangiranih talibanskih zapovjednika, koji na razgovore iz svojih skrovišta u Pakistanu putuju uz zaštitu trupa NATO-a, piše The New York Times.

List piše, pozivajući se na afganistanske izvore, da se pregovori, nekad i u samom Kabulu, vode između ljudi iz najužeg kruga oko afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i članova Quetta shure, grupe militantnih talibanskih lidera iz okoline Quette, koja usmjerava rat na tlu Afganistana.

Pregovori se vode i s liderima terorističke mreže Haqqani, koju smatraju jednom od najtvrdokornijih gerilskih frakcija u zemlji, zatim sa članovima Peshawar shure, čiji borci su oko Peshawara, u Pakistanu.

Talibanski čelnici, od kojih mnogi prebivaju u Pakistanu, dolaze na razgovore u Afganistan uz jamstva da ih snage NATO-a neće napasti ni uhapsiti, rekli su New York Timesu Afganistanci upoznati s pregovorima.

U bar jednom slučaju talibanski čelnici su prešli granicu i ukrcani su u avion NATO-a, koji ih je odveo do Kabula, a u drugim slučajevima trupe NATO-a su osiguravale puteve da bi talibanski dužnosnici mogli stići u Afganistan i sudjelovati u pregovorima.

Većina tih razgovora vodila se izvan Kabula, tvrdi jedan afganistanski dužnosnik.

S druge strane, američki dužnosnici su potvrdili da se vode pregovori između vlade u Kabulu i talibanskih čelnika. Međutim, rang talibana koji su u to uključeni, zatim činjenica da se razgovara s predstavnicima njihovih raznih frakcija, kao i opseg napora NATO-a da osigura prijevoz i sigurnost talibanima dosad nisu bili poznati.

Najmanje četiri talibanska čelnika, od kojih su trojica iz Quetta Shure, a jedan iz obitelji Haqqani, sudjelovalo je u pregovorima, rekli su New York Timesu afganistanski dužnosnik i jedan strani diplomat u regiji.

List piše da na zahtjev Bijele kuće i Afganistanca uključenog u pregovore ne želi otkriti identitet tih talibana, jer bi takvo identificiranje moglo dovesti do toga da ih ubiju ili zatvore rivalski zapovjednici ili agenti pakistanske obavještajne službe.

Pregovori su još uvijek preliminarni, zato što dužnosnici vlade u Kabulu i Amerikanci nastoje odrediti koliki je utjecaj zapovjednika s kojima razgovaraju u njihovim vlastitim organizacijama. U svakom slučaju, tih kontakata je bilo više i izgleda da oni predstavljaju dosad najozbiljniji napor da se pregovara o okončanju rata koji traje već devet godina.

To su razgovori "licem u lice", rekao je jedan Afganistanac upoznat s pregovorima. "Tu se ne radi o tome da se susreće Amerikanci ili Karzai. To se radi da bi se ustanovilo što je u najboljem interesu afganistanskog naroda", dodao je.

"Ti razgovori počivaju na osobnom odnosu. Kada talibani vide da mogu putovati po zemlji i da ih Amerikanci ne napadaju, oni shvaćaju da je vlada suverena i da nam mogu vjerovati", kaže isti dužnosnik.

NYT piše da se pregovori, po svemu sudeći, odvijaju bez odobrenja pakistanskih lidera, za koje se vjeruje da imaju visok stupanj kontrole nad liderima talibana.

Afganistanska vlada, izgleda, nastoji da dođe do nacionalnog pomirenja u koje Pakistan neće biti izravno uključen. Karzai strahuje da bi Islamabad, po odlasku Amerikanaca, imao preveliki utjecaj na Afganistan. Ta strategija može da se pokaže kontraproduktivnom, jer se njome provociraju Pakistanci koji mogu potkopati bilo kakav dogovor, konstatira NYT.

Iz pregovora je isključen mula Muhammad Omar, najviši čelnik talibana, dijelom i zbog svoje bliskosti s pakistanskim tajnim službama, prenosi list izjave dužnosnika u Kabulu.

Afganistanske talibane koji su ranije pokušavali da pregovaraju ubijali su drugi talibani, nekad i uz pomoć pakistanske tajne službe, piše NYT.