Svijet
54

Treći kvar u tri mjeseca: Američki ratni brod od četiri milijarde eura ponovo na popravci

Klix.ba
USS Zumwalt (Foto: EPA
USS Zumwalt (Foto: EPA
Ratni brod američke mornarice USS Zumwalt, koji je koštao nevjerovatnih 4,1 milijardu dolara, pokvario se u Panamskom kanalu, a popravka će trajati najmanje 10 dana.

Riječ je o najvećem i najnaprednijem američkom ratnom brodu opremljenom stealth tehnologijom koja mu omogućava "nevidljivost" neprijateljskoj radarskoj tehnologiji. Dugačak je 186 metara, a u službi je tek od oktobra.

Na svom putu prema San Diegu kroz Panamski kanal brod je naišao na tehničke probleme izgubivši električnu energiju. Prema prvim informacijama, štetu je uzrokovala voda koja je prodrla u prostor između električnih motora i pogonskog dijela plovila.

Ovo nije prvi put da je ratni brod USS Zumwalt pretrpio kvar. U septembru je registrovan prodor vode u motore prilikom transporta iz Mainea u Norfolk, a brod se pokvario i nedugo nakon početka službe 15. oktobra.

USS Zumwalt je predviđen za priobalne operacije. Zamišljen je kao podrška kopnenoj vojsci, ali i kao plovilo koje je sposobno boriti se protiv zračne i prijetnje koja dolazi sa mora.