Konferencija u Londonu
0

Treba iskorijeniti uzroke terorizma u Jemenu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jemenske vlasti i njihovi međunarodni partneri dogovorili su se da zajednički rade na iskorjenjivanju militantnih grupa koje predstavljaju prijetnju za sigurnost u regiji i šire, objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu.

U zajedničkoj izjavi nakon međunarodne konferencije o Jemenu, ministri vanjskih poslova te zemlje, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, složili su se u srijedu da problemi s kojima se Jemen suočava zahtijevaju mnogo širi spektar rješenja nego što su operacije protiv saveznika Al-Qaide.

"Glavna crta svake izjave koju smo danas čuli jeste da borba protiv problema u Jemenu ne može početi i završi se s ovakvim sigurnosnim izazovima i ovakvom strategijom borbe protiv terorizma", rekao je britanski šef diplomatije David Miliband.

"U borbi protiv terorizma ključno je pozabaviti se njegovim suštinskim uzrocima. U slučaju Jemena oni su mnogobrojni - ekonomski, socijalni i politički", dodao je Miliband, prenijele su agencije.

On je rekao i da je među obavezama koje je Jemen na konferenciji u Londonu preuzeo na sebe i obećanje da će započeti razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom, što će toj zemlji pomoći da načini program ekonomskih reformi.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je ranije u srijedu vlasti Jemena da ubrzaju reforme kako bi poboljšale uvjete života u toj državi i da umanje utjecaj terorističkih skupina poput Al-Qaide.