Sanaa
0

Moguća međunarodna konferencija o Jemenu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sanaa je s odobravanjem prihvatila apel britanskog premijera Gordona Browna da se, 28. januara u Londonu, održi međunarodni skup o Jemenu i borbi protiv terorizma.

"To je korak u dobrom pravcu, korak koji će omogućiti mobiliziranje međunarodne podrške Jemenu u njegovim razvoju i naporima da pobijedi nezaposlenost i ublaži posljedice siromaštva", izjavio je jedan zvanični glasnogovornik agenciji Saba.

"Iskorijeniti siromaštvo i nezaposlenost u društvima zemalja u razvoju najbolji je način borbe protiv terorizma i stvaranja klime u kojoj se takav fenomen favorizira i privlači mlade ljude", dodao je glasnogovornik.

Brown je u petak pozvao da se organizira međunarodna konferencija o Jemenu i borbi protiv terorizma 28. januara u Londonu, uporedo s konferencijom o Afganistanu koja je ranije predviđena.

"Gordon Brown je pozvao ključne međunarodne aktere na skup na visokom nivou, na kojem bi se razgovaralo o najboljem načinu borbe protiv radikalizacije militanata u Jemenu", nakon neuspjelog terorističkog napada 25. decembra u avionu koji je letio za SAD, saopćio je Downing Street.