Hillary Clinton
0

"Nestabilnost u Jemenu je globalna prijetnja"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je u ponedjeljak da je nestabilnost u Jemenu prijetnja regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

"Vidimo globalne posljedice rata u Jemenu i stalne napore Al-Qaide da iskoristi tu zemlju kao bazu za terorističke napade izvan regije", kazala je državna tajnica nakon sastanka s katarskim premijerom šeikom Hamadom bin Jassimom al-Thanijem u Washingtonu.

Clinton je istaknula da će odluka o otvaranju američke ambasade u Jemenu, zatvorene prije dva dana zbog, kako je rečeno, prijetnje Al-Qaide, biti donesena kada to "okolnosti budu dozvolile", javlja ABC News.

Francuska je u ponedjeljak, nakon SAD-a, Velike Britanije i Španije, do daljnjeg zatvorila svoju ambasadu u Jemenu zbog straha od mogućih napada ekstremista nakon neuspjeloga terorističkog napada na američki putnički avion 25. decembra.

U Jemenu su u međuvremenu nastavljeni sukobi, javlja Reuters. Dva pripadnika Al-Qaide, za koje se vjeruje da stoje iza prijetnji američkoj ambasadi u Jemenu, poginula su u ponedjeljak u sukobima s jemenskim snagama sigurnosti.