Sanaa
0

Ponovo otvorena američka ambasada u Jemenu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka ambasada u Jemenu u utorak je ponovo otvorena, dan pošto su jemenske snage ubile dvojicu ekstremista Al-Qaide koji su, navodno, stajali iza prijetnji zbog kojih je to diplomatsko predstavništvo bilo zatvoreno dva dana.

"Ponovo smo otvoreni", izjavio je jedan funkcioner ambasade, prenosi Reuters.

SAD i Velika Britanija su u nedjelju zatvorile ambasade u Sanaai zbog straha od mogućih napada ekstremista, a u ponedjeljak su to učinile Francuska i Španija.

Al-Qaida na Arabijskom poluostrvu, za koju američke obavještajne službe vjeruju da pojačava svoje prisustvo u Jemenu i planira napade u Sanaai, preuzela je prošle sedmice odgovornost za neuspjeli napad na američki putnički avion koji je iz Amsterdama letio za Detroit.

Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, koji je 25. decembra pokušao da digne u vazduh avion sa 300 putnika i članova posade, rekao je istražiteljima da su ga članovi te organizacije obučili i snabdijeli eksplozivom, a američke vlasti vjeruju i da je on bio na obuci u Jemenu.

SAD i Britanija su najavile da će pojačati vojnu i obaveštajnu saradnju s jemenskim vlastima u borbi protiv pripadnika regionalnog ogranka Al-Qaide.

Washington i London strahuju da bi nestabilni Jemen mogao da postane nova baza Al-Qaide, iz koje bi teroristi planirali i izvodili napade širom svijeta.

Jemenski ministar vanjskih poslova Abubakr al Kirbi nedavno je izjavio da bi u Jemenu moglo da bude do 300 pripadnika Al-Qaide, od kojih su mnogi spremni da izvrše napade na zapadne interese.