Američki senator Kerry
0

"Trasformacija Arafata iz teroriste u mirotvorca"

FENA
John Kerry
John Kerry
Američki senator John Kerry istakao je pokojnog palestinskog lidera Yassera Arafata kao primjer teroriste koji se može preobratiti u mirotvorca, sudeći po tajnim dokumentima koje ja objavio WikiLeaks, prenosi američka internet stranica WorldNetDaily.

U diplomatskoj depeši je navedeno kako je Kerry smatrao da je Arafat "od života teroriste u Tunisu stigao do potpisivanja sporazuma s Izraelom na travnjaku Bijele kuće".

"Transformacija Arafata je primjer kako akteri u regionu treba da preuzmu rizike, ako želimo da krenemo naprijed na putu regionalnog mira", zaključio je Kerry na sastanku s vladarom Katara Hamadom bin Kalifom al-Tanijem.

Katarski emir je ocijenio da se Izraelci ne mogu kriviti što ne vjeruju Arapima, prenijeli su izraelski mediji jedan od najnovijih u nizu izneđujućih otkrića.

Izraelski lideri moraju predstavljati narod Izraela koji ne vjeruje Arapima. Emir je rekao da je to razumljivo i da "ih ne možemo kriviti jer su Izraelci pod prijetnjom dugo vremena", napisano je u depeši koju je poslao američki ambasador u Kataru Joseph LeBaron.

WikiLeaks je razotkrio i tajne veze Izraela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima u mnoštvu diplomatskih depeša koje su procurile u javnost.

"Dobre i lične veze" razvile su se između tadašnje šefice izraelske diplomatije Tzipli Livni i njenog kolege iz Emirata Abdullaha Ibn Zayeda, navodi se u depeši političkog savjetnika američke ambasade u Tel Avivu iz marta prošle godine Marca Siversa ali se dodaje da ta dva zvaničnika ne bi "radila javno ono što kažu iza zatvorenih vrata".

Objavljena depeša otkriva tajni i stalni dijalog dvije zemlje koje nemaju diplomatske odnose, u vrijeme kada je premijer bio Ehud Olmert.

Takođe su izbili na vidjelo i tajni razgovori šefa Mossada u Saudijskoj Arabiji i da je bivša američka državna tajnica Condoleeza Rice tražila od zaposlenih u ambasadama na Bliskom istoku da skupljaju lične podatke o palestinskim liderima i blisko nadziru izraelske vojne i telekominikacione sposobnosti.

Rice je zapravo tražila da se saznaju brojevi kreditnih kartica, radne navike i druge lične informacije o Palestincima, a da se prate izraelski i palestinski pogledi u odnosu na mirovni proces, kontakti s Hamasom i odnos prema američkoj administraciji, prenosi Jerusalem Post.

Od američkih diplomata se nisu zahtijevale lične informacije o izraelskim zvaničnicima, ali je tražen izvještaj o taktici izraelske vojske, tehnikama i procedurama konvecionalnih i nekonvecionalih kontraterorističkih operacija.

Depeša američke ambasade koju je također objelodanio WikiLeaks, otkrila je da je sirijski predsjdnik Bashar al Assad rekao američkim zvaničnicima da Iran neće upotrebiti nuklearno oružje protiv Izraela.

U depeši stoji da je sirijski lider ocijenio da bi "iranski nuklearni udar na Izrael doveo do velikih palestinskih žrtava, što Iran nikada ne bi rizikovao".

Depeša je poslata iz ambasade SAD-a u Damasku u martu prošle godine i opisuje sastanak Assada i nekolicine američkih senatora. Assad je na sastanku naglasio da nije uvjeren da Iran razvija nuklearno oružje i izrazio želju za mirom s Izraleom, ohrabrivši SAD da se na tome angažuju.