|

"WikiLeaks širi propagandu u korist američkih ciljeva"

"WikiLeaks širi propagandu u korist američkih ciljeva"
0
S
Sarajevo-x.com
29.11.2010. u 18:45
28
komentara
0

dijeljenja
"WikiLeaks širi propagandu u korist američkih ciljeva" Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad odbacio je danas kao propagandu objavljivanje povjerljivih američkih dokumenata na internet stranici "WikiLeaks", u kojima neke arapske zemlje pozivaju Vašington da uništi iranska nuklearna postrojenja.
Ahmadinejad je izjavio da je potez "WikiLeaksa" dio psihološkog rata koji se vodi protiv Irana, te da objavljeni dokumenti neće uticati na odnose Islamske Republike sa ostalim zemljama.

"Smatramo da te informacije nisu procurile, nego da je objavljivanje organizovano redovnim putem kako bi oni ostvarili svoje političke ciljeve", rekao je iranski predsjednik na konferenciji za novinare.

SAD su saopštile da je potez "WikiLeaksa" bezobziran i da ugrožava američke diplomate. Administracija predsjednika Baracka Obame ulaže napore da spriječi ponavljanje ovakvih "curenja" informacija. Državni tužilac Erik Holder izjavio je da je u toku "aktivna krivična istraga" i najavio da će svako ko je umiješan biti kažnjen.

Državne agencije dobile su naređenje da pooštre procedure raspolaganja povjerljivim informacijama i osiguraju da službenici imaju pristup samo onim dokumentima koji su neophodni za njihov rad. Pentagon je saopštio da će unaprijediti bezbjednosne sisteme na svojim kompjuterima kako bi spriječio ponavljanje ovakve situacije.

Osnivač "WikiLeaksa" Julian Assange izjavio je ranije da SAD strahuju da će biti pozvane na odgovornost zbog sadržaja pojedinih dokumenata. Evropske zemlje uglavnom su kritikovale objavljivanje podataka, a Francuska je ocijenila da taj postupak ugrožava demokratske vlasti.

Pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova osudulo je "neodgovorno objavljivanje osjetljivih zvaničnih dokumenata". Rusija je umanjila značaj objavljenih komunikacija, uz napomenu da i ruske diplomate u međusobnim kontaktima razgovaraju na sličan način.

Među objavljenim informacijama je i ocjena američke diplomatije da je Rusija "virtuelna mafijaška država" i ukazuje se na neprikosnoveni status premijera Vladimira Putina kao najuticajnije osobe u zemlji, bez obzira na formalno niži položaj u odnosu na predsjednika Dmitrija Medvedeva.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...