|

"Objavi li WikiLeaks dokumente, mnogi životi će biti ugroženi"

"Objavi li WikiLeaks dokumente, mnogi životi će biti ugroženi"
0
S
Sarajevo-x.com
28.11.2010. u 08:50
14
komentara
0

dijeljenja
"Objavi li WikiLeaks dokumente, mnogi životi će biti ugroženi" Foto: AFP
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame upozorila je da će mnogi životi biti ugroženi, kao i američki odnosi sa saveznicima ukoliko web-stranica WikiLeaks, kako je najavila, objavi povjerljive dokumente.
State Department u subotu uvečer objavio je pismo svojih advokata koje je upućeno osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu. U pismu se, između ostalog, traži da se zaustavi objava dokumenata jer bi takvo nešto bilo ilegalno i "ugrozilo bi živote bezbroj nevinih pojedinaca, ali bi ugrozilo i trenutno vojne operacije, kao i saradnju između zemalja".

Očekuje se da WikiLeaks povjerljive dokumente objavi u nedjelju, a navodno pristup dokumentima su već imali New York Times, britanski Guardian i njemački magazin Der Speigel, objavio je AP.

Nedavno je objavljeno da se u povjerljivim dokumentima, između ostalog, nalazi i diplomatska prepiska koja obuhvata "nezgodna stajališta" o ruskoj politici i čelnicima što bi moglo neugodno iznenaditi Moskvu.

Nova otkrića WikiLeaksa mogla bi posvađati SAD i Rusiju, pa i polovinu zemalja u svijetu, objavio je nedavno Kommersant.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...