SAD
0

Trake CIA-e uništene, niko neće odgovarati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki federalni tužitelj neće podići optužnicu zbog uništenja traka na kojima je snimljeno kako isljednici Centralne obavještajne agencije (CIA) primjenjuju tehniku simulacije davljenja, javljaju u utorak američki mediji.

CIA je uništila 92 videozapisa na kojima je prikazano kako su 2002. godine dva operativca Al-Qaide, Abu Zubaydah i Abd al-Rahim al-Nashiri, isljeđivani tom tehnikom koju mnogi smatraju vidom mučenja i koju je sadašnji predsjednik Barack Obama zabranio.

Uništenje traka naredio je Jose Rodriguez, jedan od visokih dužnosnika CIA-e, koji je procijenio da bi njihovo objavljivanje u javnosti moglo imati katastrofalne posljedice po obavještajnu službu.

Istraga je trajala skoro tri godine i tužitelj John Durham, kome je slučaj povjeren, odlučio je ne podiže optužnicu protiv visokih dužnosnika CIA-e i pravnika agencije zbog njihove uloge u uništavanju traka, prenose mediji pozivajući se na izvore ministarstva pravde.

Međutim, dio istrage koji se odnosi na procjenu da li su isljednici izašli izvan okvira pravnih uputstava koja su imali za postupanje prema osumnjičenicima tokom ispitivanja i dalje traje, kažu isti neimenovani izvori.

Trake su sve do 2005. godine čuvane u sefu ispostave CIA-e u Tajlandu, gdje su Zubaydah i Al-Nashiri isljeđivani.