|

CIA plaća troškove psiholozima koji su smislili "simulirano davljenje"

CIA plaća troškove psiholozima koji su smislili "simulirano davljenje"
0
F
FENA
17.12.2010. u 17:49
0
komentara
0

dijeljenja
CIA plaća troškove psiholozima koji su smislili "simulirano davljenje"
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) odlučila je da s najmanje pet miliona dolara pokrije troškove pravne zaštite dvojice psihologa koji su smislili i lično provodili program isljeđivanja terororista, takozvano "simulirano davljenje" koji se sada u SAD smatra mučenjem.
Psiholozi Jim Mitchell i Bruce Jensen tvorci su tog programa saslušavanja CIA.

Oni su takođe u nekoliko navrata osumnjičene teroriste u tajnim zatvorima CIA u Tajlandu i Poljskoj podvrgavali tehnici simuliranog davljenja.

To je prvi put da se potvrđuje da su neki pojedinci bili uključeni u to isljeđivanje, što pokazuje koliko se CIA oslanjala na pomoć sa strane u najosjetljivijim slučajevima isljeđivanja.

Zaposleni u CIA obično kupuju osiguranje da bi pokrili eventualne troškove pravne zaštite. Taj iznos je oko 300 dolara godišnje i pokriva troškove do milion dolara.

Danas CIA plaća premiju za većinu zaposlenih, ali u jeku borbe protiv terorizma, svako je morao da plaća polovinu.

Mitchell i Jensen su, međutim, dobili takozvano "obećanje naknade". Oni nisu službenici CIA i njihov identitet nije sakriven, pa su na sebe skrenuli pažnju medija i državnih institucija, zbog čega su tražili veću zaštitu.

CIA je pristala da plati trošak firmi "Mitchell, Jensen i ortaci", navodi Associated Press, pozivajući se na bivše službenike agencije, koji su željeli da ostanu anonimni.

Ta kompanija je dio najmanje dvije istrage ministarstva pravde.

CIA zvanično nije željela da komentariše.

"Prošlo je barem osam godina od kako je simulirano davljenje - metod isljeđivanja primjenjen nad trojicom zatočenika - posljednji put korišteno kao dio programa za zatočene teroriste, koji više ne postoji", izjavio je portparol CIA George Little.

Poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, Mitchell i Jensen su vladi prodali program isljeđivanja namijenjen istaknutim članovima al-Qaide.

Ta dvojica prihologa su godinama pripadnike američke vojske učili kako da se odupru isljeđivanjima ako budu zarobljeni i, u toku obuke, podvrgavali su ih tehnikama poznatim kao obnaživanje, bolni stresni položaji, lišavanje sna i simulirano davljenje.

To međutim nikada nije bilo primjenjeno kao tehnička isljeđivanja.

Sa hvatanjem Abu Zubaide, pomagača al-Qaide, 2002. godine, CIA je zaključila da su potrebne jače tehnike da bi se iz njega izvukle informacije, pa je angažovala Mitchella i Jensena.

Njih dvojica su lično 83 puta primjenili simulirano davljenje na Zubaidi, tvrdeći da jedino oni znaju kako da to pravilno obave.

Isti postupak je primenjen i na Abd al Nassiriju, koji je bio umješan u planiranje samoubilačkog napada na američki razaracc USS Cole u Jemenu, kao i na idejnog tvorca napada od 11. septembra Khalida Mohammeda.

Pošto je taj postupak bio sniman, Mitchell i Jensen su tražili da ti snimci budu uništeni, što je i učinjeno 2005. godine. Nakon toga je pokrenuta istraga, ali niko nije optužen zbog uništenja snimaka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.