SAD
0

CIA priznala greške u Afganistanu zbog kojih je poginulo sedam agenata

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) priznala je da je bilo "pogrešnih poteza" i "propusta" koji su omogućili da potencijalni doušnik 30. decembra uđe u američku bazu u Afganistanu i aktivira pojas sa eksplozivom, pa je poginulo sedam agenata.

Među pomenute greške spada i nereagovanje na upozorenja o napadaču, dvostrukom agentu iz Jordana ili preduzimanje predostrožnih mjera bebjednosti kojim bi možda bio spriječen drugi najsmrtonosniji napad u historiji CIA-e.

Bombaš samoubica Humam Halil Abu Mulal al Balavi naveo je agente CIA da mu povjeruju da će biti korisno oruđe u borbi protiv Al-Qaide i pozvan je unutar dobro utvrđenog kompleksa u provinicij Kost na jugoistoku Afganistana, nedaleko od granice sa Pakistanom.

"Samoubica je imao potvrđeni pristup unutar ekstremističkih krugova, zbog čega bi eventualni odnos s njim mogao da bude veoma produktivan. Međutim, on nije odbacio terorističke korijene i bio je brutalni ubica", navodi direktor CIA Leon Paneta u poruci zaposlenima.

Paneta je istakao da su greške agencije otkrivene tokom istrage, posebno neuspjeh CIA da na odgovarajući način ispita Balavija, koji se postarao da nakon njegove smrti bude objavljen video-snimak kako on poziva militante na nove napade.

Međutim, on je kao greške naveo i kritične propuste u bezbjednosti i prekide u komunikacijama.

Paneta smatra da je jednu od potencijalno najvećih grešaka načinio agent CIA iz Jordana koji nije prenio zabrinutost koju je tamošnja obavještajna služba izrazila u pogledu Balavijevih veza sa Al-Qaidom.