Svijet
4

Trajekt sa sirijskim izbjeglicama domogao se grčke obale, migranti krenuli dalje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Trajekt koji je prevozio nešto više od 2.400 sirijskih izbjeglica stigao je u četvrtak na grčku obalu, dok valovi migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom, nastavljaju da se uvećavaju, zatežući resurse zemlje ionako pogođene teškom emonomskom krizom.

Brojni Sirijci prstima su pravili slovo "V" kao simbol pobjede, dok su se iskrcavali u lučkom gradu Pireju s broda, iznajmljenog od grčke vlade kako bi se olakšala situacija na otocima na istoku Egejskog mora, gdje migranti pristižu u nefunkcionalnim brodovima i gumenim čamcima iz obližnje Turske.

Grčka je uglavnom nepripremljena da se suočava s migrantskom krizom u posljednjim sedmicama, izazivajući kritike humanitarnih agencija. Broj migranata koji su stigli u julu nadmašio je 50.000, daleko nadmašujući cifru za kompletnu 2014. godfinu.

Brojni Sirijci koji su stigli u Pirej, koji je dio šire regije Atine, izjavili su, međutim, da nemaju namjeru ostati u Grčkoj dok bježe pred građanskim ratom u svojoj zemlji. Oni planiraju skoro istog trena krenuti ka sjevernoj granici Grčke ka drugom po velični gradu Solunu, u nadi da će se domoći drugih evreopskih zemalja.

Solun je u blizini granica s Makedonijom i Bugarskom, a makedonska vlada, također nesposobna da se nosi s prilivom izbjeglica, u četvrtak je proglasila vanredno stanje.