{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka policija suzavcem i šok bombama uspostavlja red među izbjeglicama

F
4.9.2015. u 16:27
7
23
Grčka policija suzavcem i šok bombama uspostavlja red među izbjeglicama
7
Grčka policija suzavcem i šok bombama uspostavlja red među izbjeglicama
Foto: EPA
Grčka policija je u petak ujutro upotrijebila suzavac i šok bombe kad su napetosti među hiljadama izbjeglica na egejskim otocima uoči dolaska vodećih evropskih dužnosnika zaprijetile prerasti u otvoreno nasilje.
Napetosti su izbile između izbjeglica iz Afganistana na otoku Lesbosu dok su se nastojali izboriti za mjesto na trajektu za Pirej, što je natjeralo policiju da upotrijebi šok bombe kako bi uspostavila red i omogućila isplovljavanje broda, rekli su svjedoci.

Lesbos je jedna od ključnih tačaka na izbjegličkoj ruti koju koriste najviše Sirijci u bijegu pred ratom i na putu iz Turske u Grčku. Otok je zakrčen izbjeglicama, više od 10.000 njih čeka na mogućnost odlaska.

Slično je i na otoku Kosu. Prema navodima grčkih medija, u četvrtak je povrijeđeno više osoba na Kosu kad su se izbjeglice sukobile s mještanima, na što je reagirala policija upotrijebivši suzavac.

Potpredsjednik evropske komisije Frans Timmermans i povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos očekuju se u petak na Kosu, gdje bi trebali dobiti uvid u situaciju s izbjeglicama.

Oko 2.500 izbjeglica iskrcalo se u petak ujutro u Pireju blizu Atine s trajekta koji ih je dovezao s Kosa, Lesbosa, Kalymnosa i Lerosa. Tokom noći stiglo ih je još 1.700, rekao je za dpa pripadnik obalne straže.

Prema izvorima iz grčke vlade, Timmermans i Avramopoulos bi trebali u Grčkoj razgovarati o izgradnji prihvatnog središta u Pireju, koji bi služio za registraciju hiljada dolazećih migranata prije nego što nastave put u zapadnu Evropu.

Migranti u Pireju putuju takozvanom balkanskom rutom, iz Turske, preko Egejskog mora, zatim kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, odakle prelaze u Mađarsku koja je dio schengenskog prostora.

Većina njih nada se da će dobiti azil u Njemačkoj ili nekoj drugoj bogatoj zapadnoevropskoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: