{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Situacija s migrantima u Grčkoj je više nego urgentna

F
12.8.2015. u 21:38
0
33
Situacija s migrantima u Grčkoj je više nego urgentna
0
Situacija s migrantima u Grčkoj je više nego urgentna
Situacija u Grčkoj, a naročito na ostrvu Kos gdje svakodnevno stiže veliki broj migranata, više je nego urgentna i zahtijeva kolektivan evropski odgovor, izjavila je danas portparol Evropske komisije Nataša Berto.
Ona je na konferenciji za novinare u Briselu navela da EK-a pažljivo prati razvoj situacije nakon priliva velikog broja migranata u Grčku, ali i drugim zemljama.

Berto je najavila da će Grčkoj uskoro biti isplaćena pomoć od 13 miliona eura za pomoć u rješavanju problema migracija, ali je dodala da "očigledno da novac nije dovoljan za rješavanje krize".

EU je u stalnom kontaktu s Grčkom da bi se vidjelo "šta joj je potrebno i kako na najbolji način možemo da im pomognemo u ovom trenutku".

Po njenim riječima, na lice mjesta bit će poslati timovi za obradu velikog broja zahtjeva za azil.

"Ako Grčka zatraži veću pomoć, spremni smo da joj pomognemo", poručila je ona.

Od početka godine oko 250.000 migranata došlo je u Evropu preko mora - 124.000 u Grčku i 98.000 u Italiju, saopćio je Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice.

U utorak je policija na Kosu upotrebila pendreke i aparate za gašenje požara kako bi spriječila stampedo migranata, dok je gradonačelnik upozorio da bi izbjeglička kriza na tom grčkom ostrvu mogla da se završi krvoprolićem ako se situacija pogorša.

Grčka policija saopćila je da je u srijedu poslala dodatne snage interventne policije na ostrvo Kos, pošto rastu tenzije pod prilivom migranata i izbjeglica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: