Temperature iznad 45
32

Toplotni talas u Italiji odnosi živote, na snazi "crvena uzbuna" zbog ekstremnih vrućina

S. Š.
U više gradova u Italiji na snazi je "crvena ubuna" (Foto: EPA-EFE)
U više gradova u Italiji na snazi je "crvena ubuna" (Foto: EPA-EFE)
Talas vrućine u Italiji ove sedmice mogao bi oboriti rekorde, a predviđa se da će temperature u nekim dijelovima zemlje porasti preko 45 stepeni Celzijusa
Italijansko meteorološko društvo nazvalo je toplotni talas Kerber po troglavom čudovištu koje se pojavljuje u Danteovom Paklu kao stražar pred vratima pakla.

"Zemlja se zagrijava, a prva koja to osjeća je Italija", rekao je za CNN Luca Mercalli, čelnik Italijanskog meteorološkog društva.

Toplotni talas za sobom je do sada već odnio živote. 44-godišnji radnik na izgradnji puteva preminuo je u bolnici u utorak nakon što se srušio pored ceste u gradu Lodi na sjeveru Italije, prema riječima političara Nicole Fratoiannia, koji je zatražio propise za zaštitu radnika tokom toplotnog talasa koji je u toku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Suočavamo se s talasom nenormalne vrućine na nepodnošljivim nivoima. Možda bi trebalo da bude slučaj da se tokom najtoplijih sati preduzmu sve korisne mjere predostrožnosti kako bi se izbjegle tragedije poput ove koja se dogodila u Lodiju", napisao je Fratoianni na Tviteru u utorak.

U Rimu je nekoliko turista izgubilo svjest zbog toplotnog udara u utorak i rano u srijedu, uključujući i jednog britanskog turistu koji se onesvijestio ispred starog rimskog Koloseuma.

Visoke temperature, koje se protežu na dijelovima Evrope, uzrokovane su "toplotnom kupolom" - stvorenom kada područje visokog pritiska ostaje na istom mjestu duži vremenski period, zadržavajući vrući zrak ispod.

Vrlo visoke temperature u centralnoj i južnoj Italiji predviđaju se za petak, kada bi u glavnom gradu mogle biti rekordne temperature između 40 i 45 stepeni Celzijusa. Italijansko ministarstvo zdravlja izdalo je crvenu uzbunu (što znači "rizik od smrti") u 27 gradova ove sedmice, uključujući Rim, Firencu i Bolonju.

Toplotni talasi su jedna od najsmrtonosnijih prirodnih opasnosti. Upozorenje dolazi nakon izvještaja objavljenog u Nature u ponedjeljak, u kojem se navodi da je prošlogodišnji toplotni talas ubio 61.672 ljudi u Evropi. Italija je imala najveću stopu smrtnosti sa oko 18.000 smrtnih slučajeva pripisanih vrućini prošle godine, navodi se u izvještaju.