{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokom Hitlerovog režima širom Evrope bilo više od 40.000 logora i geta

F
4.3.2013. u 09:14
0
20
Tokom Hitlerovog režima širom Evrope bilo više od 40.000 logora i geta
0
Tokom Hitlerovog režima širom Evrope bilo više od 40.000 logora i geta
Broj geta, radnih logora, koncentracijskih logora i tvornica smrti tokom Hitlerovog režima od 1933. do 1945. bio je širom Evrope znatno veći nego se do sada mislilo, tačnije 42.500, prenio je The New York Times najnovije rezultate istraživanja Američkog memorijalnog muzeja holokausta.
Radi se o brojci koja je značajno veća od one koju je procijenila većina historičara, a zapanjeni su ostali i stručnjaci za holokaust.

Direktor Njemačkog historijskog instituta Hartmut Berghoff rekao je da je brojka zaprepašćujuća. "I prije smo znali kako je život u logorima i getima bio grozan, ali ove brojke su nevjerovatne", rekao je.

Dokumentirane lokacije uključuju ne samo "centre za likvidaciju" već i hiljade radnih logora gdje su zatvorenici proizvodili ratnu opremu, logore za vojne zarobljenike, centre za "pomoć" gdje su bile zarobljene trudnice koje su bile prisiljene pobaciti ili su im bebe ubijane odmah po rođenju te bordele u kojima su žene i djevojčice bile prisiljene na seksualne odnose s njemačkim vojnim osobljem.

Auschwitz, s još nekoliko koncentracijskih logora, je u kolektivnoj svijesti postao simbol nacističkog stroja za ubijanje, kao što je i Varšavski geto, poznat po ustanku 1943., postao simbol golemog zatvora na otvorenom za jevrejske porodice u svom rodnom gradu, ali ta mjesta predstavljaju tek maleni dio jedne cijele mreže logora i geta.

Glavni voditelji projekta, Geoffrey Megargee i Martin Dean, procjenjuju da je u tim logorima i getima umrlo ili bilo zarobljeno između 15 do 20 miliona ljudi. Svoje istraživanje su dokumentirali u enciklopediji od sedam tomova, a Muzej holokausta je objavio prva dva toma. Do 2025. očekuje se objavljivanje još pet tomova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: