Molitve i upozorenja širom svijeta
0

Dan sjećanja na holokaust: Ne dozvoliti da se sličan užas ponovi

SRNA
Brojni su odali počast stradalima (Foto: AFP)
Brojni su odali počast stradalima (Foto: AFP)
Preživjeli holokausta, političari, vjerski lideri i ostali obilježili su danas Međunarodni dan sjećanja uz molitve i upozorenja da se nikad ne dozvoli da se ponovi sličan užas.

Komemoracije su održane na više lokacija, uključujući i nekadašnji nacistički logor Auschwitz, gdje je ubijeno najmanje 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja.

U Varšavi su vjerski obredi služeni kod spomenika borcima iz oružane pobune u varšavskom getu 1943. godine.

U Rimu je papa Benedict Šesnaesti upozorio da "sjećanje na ovu neizmjernu tragediju, koja je iznad svega tako teško pogodila jevrejski narod, mora za svakoga predstavljati upozorenje da se užasi prošlosti nikada ne ponove".

Međunarodni dan sjećanja, 27. januar, je prije sedam godina ustanovila Generalna skupština UN. Na taj datum 1945. godine sovjetske snage oslobodile su koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau.

Nacisti su Auschwitz otvorili nakon invazije na Poljsku 1939. godine, što je i bio neposredan povod za izbijanje Drugog svjetskog rata. U logor su prvo dovođeni Poljaci i politički zatvorenici.

Početkom primjene plana o "Konačnom rješenju" nacisti su izgradili i Birkenau.

Nijemci su, potom, transportovali ljude u stočnim vagonima iz svih dijelova Evrope i usmrtili su najmanje 1,1 miliona ljudi u gasnim komorama, ili na neki drugi varvarski način.