Muzej holokausta u Washingtonu
1

Nacisti ubili do 20 miliona ljudi?

SRNA
Nacisti su tokom Drugog svjetskog rata, prema najnovijim istraživanja, usmrtili do 20 miliona ljudi, što je mnogo više nego što se ranije pretpostavljalo.

Prema dosadašnjim istraživanjima, u holokaustu je ubijeno od pet do šest miliona Jevreja i oko šest miliona osoba drugih nacija.

Novi podaci o 15 do 20 miliona ubijenih objavljeni su nakon 13-godišnjih istraživanja Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu.

Historičari iz muzeja obavili su ispitivanja i pretrage velike količine dokumenata i istraživanja o holokaustu.

"Rezultati istraživanja su šokantni. Prikupljamo podatke do kojih niko ranije nije došao, pa čak i za koncentracione logore koji su vrlo malo istraženi", rekao je Geoffrey Megargee, zvaničnik muzeja.

Koncentracioni logor Auschwitz i Varšavski geto bili su najozloglašeniji po broju ubistava, ali je otkriveno da su bili samo dio obimne mreže koja je odnijela više miliona ljudskih života.

Istraživanjem je pokriveno 42,400 logora i geta širom Evrope, ali su uključeni i kampovi za prinudni rad i nacistički centri "za brigu" u kojima su trudnice primoravane na abortus ili im je dijete ubijeno odmah po rođenju. Uključeni su i logori, zatvori i stratišta koje su koristili "marionetski nacistički režimi" u zemljama poput Francuske i Rumunije.

Broj otkrivenih lokacija skoro je za dvostruko veći od prethodno iznesenih pretpostavki, koje je ranije iznosio muzej u Washingtonu, na kojima je zatvoreno i ubijeno od 15 miliona do 20 miliona ljudi.