Svijet
0

Tokio u stanju pune pripravnosti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski premijer Naoto Kan izjavio je danas da je njegova vlada u stanju pune pripravnosti nuklearne elektrane Fukushima, koja je 11. marta oštećena u zemljotresu i cunamiju.

Plutonijum je otkriven u tlu u postrojenju dok je radioaktivna voda iscurila iz objekta u kojem je smješten reaktor.

Zvaničnici iz Kine, Južne Koreje i SAD prijavili su da su u vazduhu primijećeni tragovi radioaktivnih materijala.

Nešto ranije japanska vlada je snažno kritikovala kompaniju "Tepco", u čijoj je nadležnosti elektrana, zbog pogrešnog očitavanja nivoa radijacije.

Japanski premijer je u obraćanju parlamentu rekao da je "situacija i dalje nepredvidiva" ali da će vlada riješavati problem "dok je u stanju pune pripravnosti".

Portparol japanske vlade Yukio Edano rekao je da je situacija veoma ozbiljna i da je neophodno spriječiti zagrijevanje i sušenje gorivnih šipki zbog čega je neizbježno nastaviti sa hlađenjem te da prioritet mora biti ubrizgavanje vode.

Američka agencija za ekološku zaštitu saopštila je da su primjećeni tragovi radijacije u kišnici na sjeveroistoku SAD, ali da pronađeni nivo ne predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje.
Kinesko Ministarstvo za zaštitu ekologije navodi da su "ekstremno niski nivoi" doza radioaktivnog materijala "jod-131" pronađeni u priobalskim oblastima.

Ranije su prijavljeni tragovi radioaktivnog materijala u vazduhu iznad provincije Hejlongijang. Agencija ističe da su doze veoma male i da ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje te da nije potrebno preduzimati bilo kakve mjere.

Vijetnam je prijavio i da su naučnici otkrili manje količine radijacije u vazduhu, dok je južnokorejski institut za nuklearnu bezbjednost saopštio da su otkriveni tragovi "joda-131" u Seulu i na još sedam lokacija u Južnoj Koreji.

Veoma radioaktivna voda pronađena je juče po prvi put izvan jednog od objekata u kojima su smješteni reaktori u Fukushimi. Curenje u tunelu povezanom sa drugim reatorom izazvalo je strahovanje da bi radioaktivna tečnost mogla isteći u okolinu.

Plutonijum je, takođe pronađen u tlu u postrojenju, ali nivoi ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje.

"Tepco" je kasnije saopštio da je plutonijum, takođe detektovan u tlu na pet lokacija u postrojenju.
Ova kompanija je nešto ranije saopštila da je nivo radijacije u elektrani deset miliona puta veći od zakonom dozvoljene granice, ali je kasnije ispravila te podatke i objavila da je kontaminacija veća 100.000 puta.

 U snažnom zemljotresu i cunamiju 11. marta u Japanu je poginulo više od 10.000 a nekoliko desetina hiljada ljudi vodi se kao nestalo.