Na istoku Afrike
29

Tjelohranitelj ubio zvaničnika Ugande kojeg je čuvao jer nije dobio platu

B. H.
Vojnik ugandske nacionalne vojske pucao je i ubio zamjenika ministra vlade kojeg je čuvao. Penzionisani pukovnik Charles Okello Engola, koji je bio zamjenik ministra za rad, upucan je u svom domu u utorak ujutro.

Motiv nije do kraja jasan, ali lokalni mediji navode da je došlo do spora oko plate čuvara. Nakon što je ustrijelio Engola, tjelohranitelj je otišao sa mjesta događaja, sklonio se u obližnju zgradu i počinio samoubistvo.

"Svjedoci tvrde da je vojnik vikao da dugo nije bio plaćen iako je radio za ministra", objavile su internetske novine NilePost.

Prvi izvještaji navode da bi više ljudi moglo biti ranjeno, a video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako se mještani okupili na mjestu događaja u šoku.

Pukovnik Engola bio je viši vladin dužnosnik, a prethodno je služio kao zamjenik ministra odbrane.

Predsjednik parlamenta Ugande potvrdio je smrt pukovnika Engole u kratkoj izjavi dok je predsjedavao jutarnjom sjednicom.

"Jutros sam primila tužnu vijest da je Hon Engola upucao njegov tjelohranitelj i da je nakon toga upucao samog sebe. Neka njegova duša počiva u miru. To je bio Božji plan. Ne možemo ništa promijeniti", rekla je Anita Among