Timošenkova umiješana u ubistvo parlamentarca

S
SRNA
26.11.2011. u 12:10
0
6
Timošenkova umiješana u ubistvo parlamentarca
0
Timošenkova umiješana u ubistvo parlamentarca Julija Timošenko
Ukrajinsko tužilaštvo ima "neoborive dokaze" o umiješanosti bivšeg ukrajinskog premijera Julije Timošenke u ubistvo parlamentarca i biznismena 1996. godine, izjavio je zamjenik predsjednika parlamenta Renat Kuzmin.
Jevgenij Ščerban, zamjenik predsjednika parlamenta, ubijen je na aerodromu u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku u novemberu 1996. godine. U ovom napadu ubijeni su i njegova supruga i radnik na aerodromu.

Poslije 2000. zbog ovog ubistva uhapšeno je i zatvoreno osmoro ljudi. Troje od njih osuđeno je na doživotnu robiju, podsjeća RIA Novosti.

Pavel Lazarenko, koji je bio premijer Ukrajine 1996-1997. godine, osuđen je kao glavni nalogodavac ubistva. On trenutno služi zatvorsku kaznu u SAD zbog pranja novca.

U intervjuu za ukrajinski televizijski kanal "Inter TV" Kuzmin je rekao da je "novac prebačen na račune ubica iz komkpanija u vlasništvu Lazarenka i Timošenkove", koja je 1990-tih bila saveznica Lazarenka.

"Štaviše", rekao je on, "firma 'Somali Enterprises', koja je prebacila novac za ubistvo Ščerbana, takođe je prebacila novac za Timošenkovu za kupovinu kaputa, bundi, nakita i plaćanje hotelskih i računa u restoranima".

Portparol Tiomošenkove Natalija Lisova odbacila je tvrdnje o umiješanosti bivše premijerke u ubistvo Ščerbina kao "obične gluposti".

Julija Timošenko, glavna opoziciona figura u Ukrajini, osuđena je na sedam godina zatvora u oktobru zbog zloupotrebe položaja u vezi sa potpisivanjem sporazuma o uvozu gasa sa Rusijom 2009. godine.

Njeno suđenje, koje mnogi vide kao politički motivisano, izazvalo je kritike Zapada, a EU zaprijetila je da će prekinuti pregovore sa Ukrajinom o članstvu.

Njeni advokati već su uložili žalbu na presudu, koja je bila predmet kritike i u Rusiji.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: