Ukrajina
0

Tužilaštvo traži sedam godina zatvora za Timošenko

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Ukrajinsko tužilaštvo je u utorak zatražilo kaznu od sedam godina zatvora za bivšu premijerku Juliju Timošenko zbog zloupotrebe ovlasti.

"Tražimo da sud proglasi Timošenko krivom i s obzirom na težinu njenog zločina da je osudi na sedam godina zatvora", kazala je tužiteljica Lilia Frolova.

Jedan od Julijinih advokata Oleksandar Plahotniuk je kazao da odbrana insistira na nevinosti Julije Timošenko. "Smatramo da nema delikta", izjavio je advokat za agenciju AFP.

Suđenje Juliji Timošenko je nastavljeno u utorak poslije prekida od 15 dana, pod budnim okom Evropske unije koja traži oslobađanje bivše premijerke.

Ambasador EU-a u Ukrajini Jose Manuel Pinto Teixeira bio je prisutan na početku saslušanja.

Ispred suda je došlo do sukoba između policije i pristalica bivše premijerke, javio je novinar AFP-a.

Juliji Timošenko se sudi od 24 juna. Najprije je dolazila na suđenje kao slobodna građanka, onda je 5. augusta smještena u pritvor.

Evropska unija prati suđenje jer se plaši da je ovaj slučaj ustvari politički obračun koj bi omogućio predsjedniku Viktoru Janukoviču da se oslobodi svoje glavne protivnice.

Julija Timošenko je optužena da je 2009. godine potpisala, bez dopuštenja vlade kojom je predsjedavala, ugovore s Rusijom o isporuci plina koji nisu bili povoljni za njenu zemlju.