Čvršći stav
61

Theresa May: Sada je dosta, previše smo tolerisali ekstremizam u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska premijerka Theresa May kazala je da se u Velikoj Britaniji previše tolerisao ekstremizam i da se konačno mora reći: Dosta je.

Nakon terorističkih napada u Londonu, predsjednica britanske vlade obećala je da će pojačati borbu protiv terorizma.

"Vrijeme je da kažem: Dosta je! Svako treba živjeti kao što bi inače želio da živi. Naše društvo treba nastaviti funkcionisati u skladu s našim vrijednostima. Ali, kada je riječ o ekstremizmu i terorizmu, stvari se moraju promijeniti", rekla je May.

May je kazala da je većina od 48 povrijeđenih u terorističkim napadima životno ugrožena i da vlasti trebaju sprovesti još oštrije mjere jer "terorizam rađa terorizam".

Kako kaže, vlada će morat sprovest teške, a "vjerojatno i omalovažavajuće" razgovore u vezi širenja ekstremizma dodajući da napadi u Westminsteru, Manchesteru i Londonu nisu bili povezani, ali da ih povezuje "jedinstvena ideologija zla, prema kojoj zapadne vrijednosti nisu u skladu s islamom".

"To je ideologija koja je perverzija islama i perverzija istine. Borba sa ovom ideolgijom je jedan je od velikih izazova našeg vremena. Ipak, mi ideologiju ne možemo pobijediti samo vojnom intervencijom", rekla je May.

Premijerka Velike Britanije otkrila je da je policija u ovoj zemlji od marta osujetila pet ozbiljnih zavjera za napade pozivajući pri tome na kontrolu cyber prostora kako napadači ne bi mogli da ga koriste.

Ona je dodala da će predizborna kampanja biti nastavljena u ponedjeljak i da će parlamentarni izbori biti održani u četvrtak 8. juna.