Premijerka
3

Theresa May: Napadi u Londonu tretiraju se kao potencijalni teroristički čin

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska premijerka Theresa May oglasila se nakon napada na London Bridgeu i Borough Marketu potvrdivši da se ovi napadi tretiraju kao potencijalni teroristički čin.

Ubrzo nakon napada medijima u Velikoj Britaniji dostavljena je zvanična izjava britanske premijerke u kojoj se navodi da se strašni incidenti u Londonu, nakon analiza policijskih i sigurnosnih dužnosnika, i zvanično tretiraju kao potencijalni teroristički čin.

"Ovo je bila brza istraga. Izražavam veliku zahvalnost policiji i službama hitne pomoći koji su na mjestu događaja. Naše misli su s onima koji su pogođeni groznim događajem", navela je May.

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rudd izjavio je kako su napadi bili usmjereni na ljude koji su sinoć uživali u večeri s prijateljima i porodicama.

"U Londonu su zabilježeni brutalni i šokantni događaji. Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama. Hvala hitnim službama", rekao je Rudd.

Oglasio se i gradonačelnik Londona Sadiq Khan koji je rekao da vlastima još uvijek nisu poznati svi detalji, ali da je riječ o kukavičkom napadu na nevine stanovnike i posjetitelje glavnom grada Veliku Britanije. Kako kaže, ne postoji nikakvo opravdanje "za takve barbarske radnje".

Podsjećamo, glavni grad Engleske je u noći sa subote na nedjelju potresao niz incidenata u kojim su napadači ubadali ljude nožem, gazili ih i pucali na njih. Posljednje informacije govore da je ubijeno šest osoba među kojima su i tri napadača, dok je tridesetak osoba povrijeđen