48 povrijeđenih
27

Kombijem gazili ljude na ulicama Londona pa ih napali noževima, poginulo šest osoba

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Glavni grad Engleske je u noći sa subote na nedjelju potresao niz incidenata u kojim su napadači ubadali ljude nožem, gazili ih i pucali na njih. Posljednje informacije govore da je ubijeno šest osoba dok je tridesetak osoba povrijeđeno, saopćila je policija. Trojica napadača su ubijena.

Oko 23 sata po našem vremenu bijeli kombi zaletio se među pješake na Londonskom mostu, gdje je povrijeđeno nekoliko osoba. Nakon toga tri muškarca napustili su kombi i nožem napali slučajne prolaznike na Borough Marketu, nedaleko od Londonskog mosta u području gdje je smješten veliki broj restorana i barova.

Londonska policija brzo je reagovala i ubila tri napadača.

"Osumnjičeni su na sebi imali nešto što je podsjećalo na prsluke s eksplozivom, ali je naknadno ustanovljeno da se ne radi o tome", poručio je Mark Rowley, pomoćnik komandira Metropolitan policije iz Londona.

Dodao je da se za sada vjeruje da su u napadu učestvovala trojica muškaraca. U londonskoj hitnoj pomoći su kazali da je najmanje 30 osoba hospitalizirano s povredama. Teže je povrijeđen i jedan policajac kojeg je napadač ranio nožem, ali trenutno nije životno ugrožen.

Premijerka Velike Britanije Theresa May napad je opisala kao užasan čin te najavila vlade sa odborom za hitne situacije.

"Mogu potvrditi da se napad u Londonu tretira kao potencijalni teroristički čin", poručila je May.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan napad je nazvao kukavičkim činom na nevine građane Londona.

Neposredno u blizini napada čili su se i pucnjevi, ali za sada nije poznato da li su povezani sa samim napadom na mostu.

Ovaj napad dešava se dvije sedmice nakon terorističkog čina u Manchesteru, kada su na koncertu Ariane Grande u samoubilačkom napadu ubijene 22 osobe, a 116 ih povrijeđeno.

Podršku Velikoj Britaniji odmah nakon napada iskazali su predsjednici Francuske i SAD-a Emmanuel Macron i Donald Trump.