Svijet
0

The Times: "Krvava parodija od izbora" u Zimbabveu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski dnevnici najviše su pažnje za vikend posvetili situaciji u Zimbabveu, a The Times piše kako Afrička unija mora odbiti da prizna "krvavu parodiju od izbora", kako naziva drugi krug predsjedničkog glasanja u Zimbabveu.

List navodi da bi bilo kakav legitimitet dat drugom krugu značio "politički veoma sumnjiv mandat" pripadnicima Mugabeovog režima.

Jedan od kolumnista Timesa, međutim, smatra da zaustavljanje nasilja i barbarstva u Zimbabveu nije samo pitanje uklanjanja Mugabea s položaja.

List tvrdi da Velika Britanija nema kapaciteta kojima bi tako veliki poduhvat mogla realizirati.

I The Guardian je u subotu pozvao Afričku uniju da se oštro suprotstavi Mugabeu na svome predstojećem samitu koji počinje u Egiptu u ponedjeljak.

Istovremeno, kolumnist ovog lista Jonathan Steele navodi da bi stanovnici Zimbabvea radi vlastite budućnosti morali biti pragmatični i izvući pouke iz "srpskog modela" kojim je s vlasti skinut Slobodan Milošević.

Koliko god da je snažna retorika Zapada i oštre osude Mugabeova režima, to neće dovesti do pada diktatora, smatra Steele. Ali, postoji način da se to izvede - mirna tranzicija vlasti u ruke opozicije, tokom koje bi ljudima oko Mugabea, iako su mnogi među njima odgovorni za nasilje i progone opozicijskih pristalica, bila garantirana osobna sigurnost.

Vlada nacionalnog jedinstva, na koju bi opozicija vjerovatno pristala, omogućila bi nekima iz Mugabeova okruženja da se "promijene" i tako ostanu u strukturama vlasti, dok bi se neki od njih mogli ponosno povući i sačuvati glavu na ramenima.

Scenarij u Zimbabveu 2008. izgleda veoma slično onome iz Beograda 2000. godine, navodi Steele, uključujući izborni poraz, državnu izbornu komisiju koja tvrdi da poraza nema, drugi kruga izbora i tako dalje. "Još jedino fale buldožeri pred parlamentom", dodaje on.

Međutim, najteži zadatak koji čeka dvije strane u Zimbabveu jeste prijenos vlasti putem zakulisnih pregovora, koje je tadašnji lider opozicije u Srbiji Vojislav Koštunica vodio s Miloševićevim "bezbjednjacima"; kada im je obećana lična sigurnost, diktator se predao, navodi Steele.

"Dati slobodu ubicama je bolna i teška odluka, ali u slučaju kada činjenica da nekoliko bitangi slobodno šeta ulicama znači promjene u zemlji i bolji život za milione stanovnika te zemlje, to nije previsoka cijena koju treba platiti", ocjenjuje on.

Slobodana Miloševića, navodi Steele, na kraju nisu s vlasti oborile ni sankcije UN-a ni bombardiranje NATO-a, već ljudi iz njegova neposrednog okruženja koji su shvatili da je lakše žrtvovati šefa nego sebe.

"Mnogi se u Zimbabveu danas vjerovatno bave sličnim kalkulacijama", zaključuje on.

The Independent se ovoj temi posvetio iz "domaćeg ugla". List naime tvrdi da agenti zimbabveanske državne sigurnosti u Londonu maltretiraju disidente porijeklom iz te zemlje koji žive u egzilu u Velikoj Britaniji.

Independent tvrdi da su među metodima koje agenti koriste praćenje i prijetnje, kao i lažne tvrdnje da su otkazane ili prekinute tribine posvećene situaciji u Zimbabveu.

List prenosi tvrdnje službenika britanskih tajnih službi, koji uglavnom tvrde da je kampanja zimbabveanskih agenata odnedavno dobila na intenzitetu kako bi se protivnici predsjednika Roberta Mugabea što djelotvornije ušutkali.