Washington zabrinut
21

Kina izgradnjom postrojenja u Zimbabveu povećala kontrolu nad globalnom trgovinom litijem

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina stiče prednost u globalnoj utrci za litijem nakon što je nekoliko rudarskih kompanija izgradilo višemilionske fabrike za preradu "bijelog zlata" u Zimbabveu.

Velike kineske kompanije, uključujući Zhejiang Huayou Cobalt, Sinomine Resource Group i Chengxin Lithium Group, sve su prošle godine završile izgradnju ili nadogradnju postrojenja za preradu litija u Zimbabveu.

Ova južnoafrička zemlja dom je jedne od najvećih svjetskih rezervi litija u tvrdom kamenu, što privlači kineske kompanije u potrazi za sirovinama za litij-jonske baterije koje se koriste za napajanje niza proizvoda od električnih vozila do solarnih panela.

Peking trenutno kontroliše globalnu industriju litijum-jonskih baterija, dok također dominira velikim dijelom prerade minerala. Da bi dobila sirovine koje su joj potrebne, Kina je pojačala nabavku litija iz Afrike i drugih mjesta, usred uznemirenosti Washingtona zbog utjecaja Pekinga na kritične lance nabavke metala.

Londonska agencija za izvještavanje o cijenama Benchmark Mineral Intelligence predviđa da će Afrika do kraja decenije doprinijeti udjelu od 14 posto u globalnoj opskrbi litijskim sirovinama, u odnosu na prošlogodišnji udio od četiri posto.

Zimbabve je 2022. zabranio izvoz sirove litijske rude, prisiljavajući kompanije da uspostave lokalne fabrike za preradu rude u koncentrate prije izvoza.