Šta nakon glasanja u UN-u?
0

The New York Times: Palestinci i Izraelci traže korak naprijed

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je Generalna skupština UN-a priznala Palestini status države nečlanice posmatrača, postavlja se pitanje hoće li Palestinci iskoristiti svoj status za oživljavanje pregovora u ozračju mira i pomirenja ili za sukobljavanje s Izraelom kroz sistem Svjetske organizacije i Međunarodnog krivičnog suda, piše u petak The New York Times i kaže kako bi odgovor moglo biti i jedno i drugo

"Imajući u vidu da Izrael ulazi u januarske izbore nakon diplomatskog poraza u Generalnoj skupštini, čini se kako u najboljem slučaju obje strane ostaju na početnim pozicijama", piše autorica teksta Isabel Kershner.

Visoki palestinski dužnosnik Saeb Erekat je dan uoči glasanja u Generalnoj skupštini, rekao da su Palestinci "spremni sjesti za stol s Izraelom i definirati smjernice" te razgovarati o nastavku pregovora.

"Hoće li se pregovori nastaviti tamo gdje su stali 2008. kada je izraelski premijer bio Ehud Olmert ili će se vratiti na početak", upitao se Erekat.

Plan o postojanju dviju država zapeo je među Palestincima koji ustraju na zaustavljanju gradnje jevrejskih naselja, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da je spreman za pregovore bez postavljanja uvjeta te odbija produžiti moratorij na izgradnju koji je istekao 2010.

Uz pojačani naglasak da se radi o okupiranim teritorijima, zahtjev za zamrzavanje izgradnje bit će teško odbaciti, kažu palestinski dužnosnici.

"Dobili su državu bez okončanja sukoba. To postavlja nove referentne uvjete uz koje pregovori nikada neće početi", rekao je visoki izraelski dužnosnik.

Palestinski političar Mustafa Barghouti istaknuo je da bi Palestina, kao okupirana država, mogla "u određenom trenutku u budućnosti" zatražiti zaštitu pred Međunarodnim krivičnim sudom ili sankcije kroz sistem UN-a.

Dok naselja koja su izgrađena uz dozvolu vlade Izrael smatra legalnima, većina svijeta se s time ne slaže. Konvencija zabranjuje okupatorskoj sili da naseljava ili premješta dijelove svog civilnog stanovništva na teritorij koji je okupirala.

Nastojeći pridobiti što širu podršku za glasanje u Generalnoj skupštini, palestinski dužnosnici su posljednjih mjeseci ublažili prijetnje da će tužiti Izrael zbog gradnje jevrejskih naselja i ratnih zločina, i umjesto toga isticali da je cilj tih prijetnji bio osigurati početak sadržajnog, nenasilnog političkog procesa koji bi vodio rješenju dviju država.

"Mi kažemo: To nije način da se zamijene pregovori, rekao je Nabil Shaath, visoki palestinski dužnosnik te dodao: "To nije način da se delegitimira Izrael".

Međutim, nekoliko dana uoči glasanja, dužnosnici su odbili javno se obavezati da Palestinci neće tražiti kazneni progon Izraela, rekavši da ne žele prihvatiti nikakva ograničenja svoje državnosti.

"Oni koje brine Međunarodni krivični sud ne bi trebali činiti stvari zbog kojih bi tamo završili", rekao je Erekat, piše The New York Times.