Svijet
0

Netanyahu: Palestinci moraju priznati izraelsku državu

Anadolija
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je izjavio da Palestinici moraju priznati Izrael kao jevrejsku državu i pripremiti se za okončanje sukoba sa Izraelom

"Izrael je spreman da živi u miru s palestinskom državom, ali da bi taj mir potrajao sigurnost Izraela se mora zaštititi. Palestinci moraju priznati jevrejsku državu i moraju biti spremni na okončanje sukoba sa Izraelom jednom zauvijek", rekao je.

Netanyahu je također objasnio zašto se Izrael protivi palestinskom zahtjevu za unapređenje statusa.

"Jedini način za postizanje mira je putem sporazuma koje će obje strane direktno postići valjanim pregovorima između sebe, a ne putem UN-ovih rezolucija koje u potpunosti ignoriraju ključne izraelske sigurnosne i nacionalne interese. I zbog toga što je ova rezolucija tako jednostrana, ne promovira mir, nego nas unazađuje", objasnio je Netanyahu.

"Što se tiče prava jevrejskog naroda na ovoj zemlji, imam jednostavnu poruku za ljude koji će se danas okupiti na Generalnoj skupštini: Nijedna odluka UN-a ne može slomiti 4.000 godina staru vezu između naroda Izraela i zemlje Izraela", dodao je premijer.

Ranije je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman rekao da palestinski zahtjev za unapređenje statusa pred UN-om "udaljuje obje strane jednu od druge".

"Iako će Palestinci imati zajamčenu većinu u njihovu korist na glasanju, u stvarnosti će završiti kao najveći gubitnici. Ovaj će potez samo pojačati spor i udaljit će obje strane jednu od druge", kazao je Lieberman.

Međutim, bivši izraelski premijer Ehud Olmert rekao je da će podržati palestinski zahtjev.

Olmert je rekao za The Daily Beast da je "palestinski zahtjev upućen Ujedinjenim nacijama u skladu s osnovnim konceptom dvodržavnog rješenja. Tako da ne vidim razlog zašto bih se tome protivio".

"Vrijeme je da se pomogne i ohrabre umjerene snage među Palestincima. Predsjedniku Abasu i premijeru Salamu Fajadu je potrebna naša pomoć. Vrijeme je da im je i pružimo", dodao je on.