Svijet
103

The Economist o bh. zajednici u St. Louisu: Primjer koji pokazuje sve koristi imigracije

Klix.ba
U SAD je aktuelna debata da li treba prihvatiti sirijske izbjeglice, kao i o općenitom odnosu prema muslimanima koji dolaze u ovu zemlju. Ugledni magazin The Economist ističe bh. zajednica u St. Louisu kao primjer korisnosti imigracije .

"Stanovnici SAD su uvijek imali podijeljena mišljenja o imigraciji", kaže Anna Crosslin, direktorica Internacionalnog instituta St. Louis koji sponzorira dolazak izbjeglica u SAD i pomaže im prilikom adaptacije.

Neprijateljski stav prema došljacima u St. Louisu bilježi se još od 1840-ih godina kada su domicilni Nijemci vrlo neprijatno dočekivali Irce.

Mnogo prijatniji doček nisu imale ni izbjeglice iz BiH koje su u St. Louis došle 1990-ih.

Kada su muslimani prognani iz BiH počeli naseljavati St. Louise, domicilno stanovništvo je bilo puno straha i predrasuda.

"Kada su neki izgradili posebne objekte za sušenje mesa ili počeli na ražnju peći jagnjad, Internacionalni institut je primio pozive lokalnog stanovništva iz St. Louisa koje je tvrdilo da Bosanci roštiljaju lokalne pse", piše The Economist.

Takav strah i predrasude potrajali su nekoliko godina.

Ibrahim Vejzović u St. Louise je došao 1994. godine, tada je imao 35 godina i nije znao engleski. Ubrzo je našao posao, napredovao u karijeri, da bi nakon nekoliko godina uspio doktorirati. Danas je vlasnik tri biznisa i profesor na Webster univerzitetu. Jedan njegov sin je inžinjer, kćerka mu je poznata pravnica dok druga kćerka pohađa Pravni fakultet na Harvardu.

Zahvaljujući Bosancima i Hercegovcima pojedini dijelovi St. Louisa koji su bili poznati po kriminalu pretvoreni su u najbolje dijelove grada.

Danas u ovom gradu živi oko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca, a statistike pokazuju da je kriminalitet u ovoj grupi ispod prosjeka u odnosu na ukupnu populaciju.

Također, prema istraživanjima ova zajednica ima manju stopu nezaposlenosti i u mnogim slučajevima zarađuje i do 25 posto iznad prosjeka grada.

Bosanci su u St. Louisu pomogli i još nečemu: popularizaciji nogometa a mnogi su postali i profesionalni igrači.

Iskustvo s bh. zajednicom pokazalo je gradskim vlastima da podrže imigraciju, pa lokalne vlasti St. Louisa rado prihvataju izbjeglice iz Sirije. Ipak, ove godine je u St. Louise doselilo samo 29 Sirijaca, a gradske vlasti traže način kako da ih privuku.