Svijet
16

Bosanci u SAD-u pomažu evropskim parlamentarcima da pronađu rješenje za sirijske izbjeglice

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Grupa evropskih parlamentaraca u proteklom je periodu boravila u SAD-u kako bi, poučeni iskustvima izbjeglica koje su u ovu zemlju stigle devedesetih godina prošlog stoljeća, mogli raditi na pronalasku rješenja za izbjegličku krizu koja trenutno potresa EU.

Pažnju evropskih parlamentaraca posebno je privukla uspješna priča brojnih Bosanaca i Hercegovaca koji su se integrirali u lokalnu zajednicu nakon što su pobjegli od užasa rata u BiH.

Parlamentarci su posjetili američku državu Idaho gdje je tokom rata u BiH izbjeglo oko 4.000 bh. građana.

Američki mediji prenose da je sedam evropskih parlamentaraca posjetilo ovu bh. zajednicu u u gradu Boise. Bosanci i Hercegovci su za njih pripremili ručak i upoznali ih sa svojim izbjegličkim iskustvom i integriranjem u zajednicu.

"Boise je danas moj dom", kaže Maya Duratović, glasnogovornica Kulturnog centra Bosne i Hercegovine u Boiseju.

"Najveći izazov za sve izbjeglice jeste učenje jezika i prilagođavanje novoj kulturi. Na kraju krajeva svi smo mi ljudska bića i imamo iste vrijednosti. Imamo mnogo toga zajedničkog", dodala je Duratović.

Bosanci i Hercegovci su istakli da nikad nisu zaboravili odakle dolaze i nisu se odrekli bosanskohercegovačke tradicije.

U centru koji su osnovali oni nude časove kuhanja kao i različite kurseve za sve zainteresovane građane kako bi mogli ostati u dodiru za bh. tradicijom

Američki mediji pišu da su Bosanci i Hercegovci evropskim parlamentarcima objasnili šta im je pomoglo prilikom dolaska u SAD da se bolje integriraju u američko društvo. To bi u krajnjem trebalo pomoći evropskim parlamentarcima u nastojanjima da zemlje EU što bolje smjeste i integriraju sirijske izbjeglice.

"Ovo je klasična američka priča. Ponosni smo što je možemo podijeliti sa našim prijateljima iz Evrope. Kada se pogledaju brojevi, mi jednostavno znamo da oni imaju veoma zahtjevan zadatak i težak posao u rješavanju izbjegličke krize", rekao je Carole Schroeder, izvršni direktor Vijeća za međunarodne odnose Idaha, koje je posredovalo u posjeti evropskih parlamentaraca bh. zajednici u Idahu.