{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Thaksinu sud oduzeo ilegalno stečeno bogatstvo

S
26.2.2010. u 16:27
0
1
Thaksinu sud oduzeo ilegalno stečeno bogatstvo
0
Thaksinu sud oduzeo ilegalno stečeno bogatstvo
Foto: Reuters
Vrhovni sud Tajlanda oduzeo je danas 1,4 milijardi dolara od porodice bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, uz obrazloženje da je ovo bogatstvo stečeno nezakonitim putem.
Porodica Thaksin posjeduje imovinu vrijednu 2,3 milijardi dolara, što znači da joj je sud oduzeo više od polovine bogatstva, prenosi BBC.

Sud navodi da je ovaj dio imovine stečen u vrijeme kada je Thaksin bio predsjednik Vlade, zbog čega je bio u sukobu interesa.

Ova sredstva zamrznuta su nakon što je Thaksinova izabrana Vlada svrgnuta vojnim udarom 2006. godine. Thaksin, koji živi u inostranstvu, demantuje da je prekršio zakon.

Vrhovni sud u obrazloženju odluke navodi da ne bi bilo ispravno oduzeti sav novac, jer je dio bogatstva zarađen prije nego što je postao premijer.

Sud je razmatrao odluku nekoliko časova, a za to vrijeme snage bezbjednosti bile su u povišenom stanju pripravnosti, za slučaj da Thaksinove pristalice izazovu nasilje.

Sudije su saopštile da je Thaksin prilagodio potrebama svojih firmi Vladinu politiku u oblasti mobilne telefonije i satelitskih komunicija i kasnije zaradio bogatstvo prodajom akcija ovih kompanija.

Sudije su odbile primjedbu odbrane o nelegalnosti rada antikorupcijske komisije koja je vodila istragu.

Thaksin se poslije izricanja presude obratio svojim pristalicama putem video poruke iz Dubaija i rekao da su on i njegova porodica pošteno zaradili sav novac.

Tenzije na Tajlandu i dalje su jake. Desetine hiljada policajaca razmješteno je na ulicama glavnog grada i u sjeveroistočnom dijelu zemlje, gdje Thaksin ima najveću podršku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: