Svijet
0

Demonstranti u Tajlandu sve žešće protestvuju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stotine demonstranata, pristalica svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre, probile su se do sjedišta izborne komisije Tajlanda samo nekoliko sati nakon što su zaprijetili da će pojačati ulične proteste protiv vlade koji traju već četiri sedmice.

Vlada je u ponedjeljak izdala nalog da se demonstracije prekinu i planira podnijeti zahtjev za hapšenje lidera protesta, koji, kako je obrazloženo, krše tajlandske propise o unutrašnjem sigurnosti donijete prošlog mjeseca.

Demonstranti, odjeveni u crvene košulje, zahtijevaju od premijera Abhisita Vejjajive da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore jer, kako smatraju, nije demokratski izabran. Redovni izbori trebali bi biti održani do kraja 2011. godine.

"Crvenokošuljaši" optužjuju izbornu komisiju da odugovlači s istragom o donaciji 7,9 miliona dolara koju je prilikom izbora 2005. vladajuća Demokratska stranka dobila od tvrtke TPI Polene, koja proizvodi cement.

Demonstranti već tri dana blokiraju središnju šoping zonu Bangkoka i odbijaju napustiti kvart s luksuznim robnim kućama i hotelima, uprkos upozorenjima da bi im mogle biti izrečene višegodišnje zatvorske kazne.

Zbog protesta su mnoge radnje zatvorene, a promet je u zastoju, prenio je Reuters.

Guverner centralne banke je upozorio da bi demonstracije ako se nastave, mogle nanijeti štetu ekonomiji. Vrijednost tajlandskih akcija, koja je tokom proteklih 12 mjeseci porasla za više od 81 posto, pala je posljednjih dana za 0,6 posto.

"Negative posljedice na maloprodaju i turizam su neizbježne, tako da je pad akcija u ovim sektorima bio očekivan", rekao je berzanski analitičar Chakrit Charoenmetachai.