Protest na Tajlandu
0

Prolivena krv pred američku ambasadu i rezidenciju premijera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tajlandske "crvene košulje" simbolično su prolile nekoliko litara krvi pred rezidencijom premijera, a protestovali su i pred ambasadom Sjedinjenih Država zbog glasina da su američke obavještajne službe optužile bivšeg premijera za poticanje nasilja.

Četvrti dan protesta pristaše svrgnutog premijera Thaksina Shinavatre, koji živi u egzilu, prolile su u srijedu pred rezidencijom sadašnjeg premijera ostatke od 300 litara vlastite krvi prikupljene dan ranije.

U utorak su "crvene košulje" krvlju zalile ulaz i zidove zgrade vlade jer premijer Abhisit Vejjajiva nije udovoljio njihovu zahtjevu da podnese ostavku i raspiše izbore na kojima bi vjerojatno pobijedili Thaksinovi saveznici.

Osoblju američke ambasade nekoliko hiljada demonstranata predalo je u srijedu prosvjedno pismo. Tajlandom kruže nepotvrđene glasine da su američke obavještajne službe upozorile Bangkok kako bivši premijer Thaksin želi sabotažu i nemire. Američka ambasada nije objavilo nikakav komentar.

Vrhunac protesta u nedjelju navečer privukao je oko 100.000 osoba iz cijelog Tajlanda, dok ih je u utorak navečer bilo najviše 50.000, a u srijedu ujutro tek 10.000.

Pristaše bivšeg premijera, inače miljardera, siromašni su stanovnici ruralnih sredina sa sjevera i sjeveroistoka zemlje, dok Bangkok ne pokazuje zanimanje za njihov pokret.

Siromašni traže povratak Thaksina, koji je vojnim udarom svrgnut 2006., a u egzil je pobjegao 2008., kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog financijskih zloupotreba. Thaksin video-vezom od nedjelje komunicira s demonstrantima, prenosi Hina.